You are here

Ανάγκη επανεξέτασης τρόπου προσλήψεων από ευρωπαϊκή υπηρεσία επιλογής προσωπικού

29/10/2020 14:04

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO) θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο νέων προσλήψεων για τη δημόσια διοίκηση της ΕΕ, σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ECA - ΕΕΣ), που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η διαδικασία επιλογής της EPSO δεν είναι κατάλληλα προσαρμοσμένη σε στοχευμένους διαγωνισμούς μικρής κλίμακας που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τέτοιους ειδικούς για να υποβάλουν αίτηση για θέσεις στη δημόσια υπηρεσία της ΕΕ. Ταυτόχρονα, επισημαίνουν επίσης ορισμένες αδυναμίες στις γενικές διαδικασίες επιλογής που πραγματοποιούνται από την EPSO.

Οι ελεγκτές εξέτασαν εάν οι διαδικασίες της EPSO (της ευρωπαϊκής υπηρεσίας επιλογής προσωπικού) κατάφεραν να προσελκύσουν και να επιλέξουν κατάλληλους πιθανούς προσλήψεις για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ εγκαίρως και οικονομικά αποδοτικά μεταξύ 2012 και 2018.

Προτείνουν δε στην EPSO να επανεξετάσει τη διαδικασία επιλογής της, να εισαγάγει ένα νέο πλαίσιο επιλογής για ειδικούς, να συντονίσει καλύτερα με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να μετρήσει την ικανοποίησή τους, να παρακολουθήσει το κόστος των διαγωνισμών και να μειώσει τη διάρκειά τους.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι η διαδικασία επιλογής της EPSO δεν είναι προσαρμοσμένη σε μικρούς, στοχευμένους διαγωνισμούς. Γι `αυτό, τόνισαν ότι οι διαδικασίες επιλογής άλλων θεσμών ήταν γενικά φθηνότερες και ταχύτερες από αυτές της EPSO. Οι άκαμπτες διαδικασίες και ο αναξιόπιστος σχεδιασμός συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση, αναφέρουν.

Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι η EPSO δεν στοχεύει τις επικοινωνίες της με συνέπεια στην προσέλκυση καλών υποψηφίων και ότι οι υποψήφιοι με ισχυρά εξειδικευμένα προφίλ διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης εξάλειψης σε ψυχομετρικές εξετάσεις προτού ακόμη δοκιμαστεί η γνώση τους για συγκεκριμένη εργασία.

Οι ελεγκτές λένε επίσης ότι η EPSO είναι επιτυχής σε αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί: να παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ μεγάλο αριθμό πιθανών προσλήψεων υψηλής ποιότητας με γενικευμένα προφίλ μέσω διαγωνισμών μεγάλης κλίμακας. Αυτοί οι επαναλαμβανόμενοι διαγωνισμοί προγραμματίζονται αποτελεσματικά και προσελκύουν πολλούς αιτούντες υψηλής ποιότητας με χαμηλό κόστος.

Ωστόσο, οι ελεγκτές επισημαίνουν επίσης ορισμένες αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπίσει η EPSO. Τα δύο τρίτα των εκδηλώσεων «EU Careers» πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες και η EPSO προσελκύει κυρίως υπηκόους της ΕΕ που είναι ήδη εγκατεστημένοι στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, πολλοί από τους οποίους απασχολούνται ή έχουν εργαστεί σε θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτό εμποδίζει τη γεωγραφική και κοινωνικοοικονομική πολυμορφία στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Επιπλέον σημειώνει ότι δεν κατάφερε επίσης να προσελκύσει αρκετούς πτυχιούχους ή νέους επαγγελματίες σε μια καριέρα στους θεσμούς, καθώς το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 35 ετών μειώνεται. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ορατό σε έναν διαγωνισμό σε επίπεδο συμμετοχής που εξετάστηκε από τους ελεγκτές, όπου οι μισοί από τους αιτούντες ήταν μεγαλύτεροι από 35 ετών.

Τέλος, η EPSO δεν παρακολουθεί το κόστος των διαγωνισμών της ούτε μετρά την ικανοποίηση των θεσμικών οργάνων για τις προσλήψεις από τις διαδικασίες επιλογής EPSO. Σύμφωνα με την έρευνα των ελεγκτών μεταξύ των διευθυντικών στελεχών, οι υποψήφιοι που προσλήφθηκαν μέσω της EPSO δεν ήταν αισθητά υψηλότερου επιπέδου από το προσωπικό που είχαν προσλάβει μέσω άλλων καναλιών.