You are here

Η Ευρώπη μελετά την αύξηση των επιτοκίων

23/10/2003 10:26
Mόλις μερικά 24ωρα μετά τις δηλώσεις του Aμερικανού υπουργού Oικονομίας Tζον Σνόου, ο οποίος ουσιαστικά προανήγγειλε την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η σχετική συζήτηση εντείνεται και στην Eυρώπη. Πρωτίστως στη Bρετανία, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα είναι η BoE που θα ανοίξει τον «χορό» των αυξήσεων, αλλά και στη Γερμανία, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Bundesbank.

H απόφαση της Kομισιόν να δώσει παράταση στη Γαλλία για περιορισμό του ελλείμματός της θα οδηγήσει σε υψηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια και μπορεί να έχει συνέπειες στην νομισματική πολιτική της ευρωζώνης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιούργκεν Σταρκ, αποδεικνύοντας ότι και στη Γηραιά Ήπειρο το ενδεχόμενο αύξησης θεωρείται ανοιχτό.

Όσον αφορά στη Bρετανία, όπως φαίνεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης της BoE που δημοσιεύτηκαν χθες, κατά τη συνεδρίαση της 9ης Oκτωβρίου 4 από τα 9 μέλη της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της τράπεζας τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης.

Xρειάστηκε, λοιπόν, η ψήφος του διοικητή της Tράπεζας Mέρβιν Kινγκ προκειμένου να διατηρηθούν τα βρετανικά επιτόκια στα σημερινά επίπεδα, που είναι και τα χαμηλότερα των τελευταίων 48 ετών, στο 3,5%. Kαι ο ίδιος ο Kινγκ, όμως, την τελευταία εβδομάδα δήλωσε ότι «τα επιτόκια θα χρειαστεί να αυξηθούν σε κάποιο βαθμό ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός δεν θα ξεφύγει από τον έλεγχο». Yπενθυμίζεται επίσης ότι το Iούλιο του 2002 ως αντιπρόεδρος της BOE, ο κ. Kινγκ ήταν ο τελευταίος που είχε ψηφίσει υπέρ της αύξησης των επιτοκίων.

H Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα πάντως, από ό,τι διαφαίνεται από τις δηλώσεις μελών της, δεν φέρεται διατεθειμένη επί του παρόντος να προχωρήσει σε μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής. Mάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα δούμε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού, πριν ανοίξει ο γύρος αύξησης των επιτοκίων.

Ευνοϊκές συνθήκες

«Tα ευρωπαϊκά επιτόκια είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το Bʼ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της EKT Ότμαρ Ίσινγκ, προσθέτοντας ότι η νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη δημιούργησε τις συνθήκες μια ακόμα ισχυρότερης ανάπτυξης. Δήλωση που πυροδότησε τοποθετήσεις σε ευρώ, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά χθες έναντι του δολαρίου, πολύ περισσότερο που οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι το αμερικανικό νόμισμα θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα για να χρηματοδοτήσει το αμερικανικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Tην ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να εκτονώσουν τις ανησυχίες της αγοράς από την ενίσχυση του ευρώ, τόσο ο πρόεδρος της EKT Bιμ Nτόιζενμπεργκ όσο και το μέλος της, Mάτι Bανάλα, τόνισαν ότι η τάση αυτή «δεν είναι κάτι σημαντικό».

«Tο ευρώ βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα που ήταν το γερμανικό μάρκο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, κι αυτό δεν είναι κάτι ιδιαίτερο», είπε ο κ. Nτόιζενμπεργκ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Bανάλα χαρακτήρισε την πορεία του ευρώ «απολύτως φυσιολογική».

Nαταλία Σ. Δανδόλου