You are here

Η Γαλλία πρέπει να δράσει δυναμικά όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων που ζητούν άσυλο

07/03/2016 14:35
Η Γαλλία πρέπει "να δράσει δυναμικά" όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων που ζητούν άσυλο και έχει δεσμευτεί ότι θα αναλάβει υπό την ευθύνη της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

"Όσον αφορά την ανακατανομή των προσφύγων που ζητούν άσυλο, η Γαλλία έχει δεσμευτεί και θέλει όχι μόνον να τηρήσει τον λόγο της, αλλά θέλει και να υλοποιήσει αποτελεσματικά αυτήν την υποδοχή", σημείωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό France Inter.

"Προβλέπονταν 30.000 σε δύο χρόνια και σήμερα βρισκόμαστε μετά βίας στους 1.000 (...) Θα πρέπει να δράσουμε δυναμικά κατά τρόπο εξαιρετικά βολονταριστικό", πρόσθεσε.

"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί, αλλά θα πρέπει να είμαστε περισσότερο βολονταριστές. Διότι στη Γαλλία υπάρχουν τα μέσα για την υποδοχή των ανθρώπων που ζητούν άσυλο", υπογράμμισε.

"Θα πρέπει να προτείνουμε για παράδειγμα στην Ελλάδα οι άνθρωποι που έχουν καταγραφεί στα hotspots (κέντρα καταγραφής) και που δικαιούνται άσυλο να μπορούν να έρθουν στη Γαλλία", συνέχισε ο Ερό, την ώρα που σήμερα πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι περίπου 150 πρόσφυγες που διήλθαν από τα κέντρα καταγραφής στην Ελλάδα θα φτάσουν σήμερα στη Γαλλία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ανακατανομής των αιτούντων άσυλο.

Το θέμα της υποδοχής προσφύγων, οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Συρία, το Ιράκ ή το Αφγανιστάν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις βρίσκεται στο προσκήνιο της πολιτικής συζήτησης στη Γαλλία.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επικρίθηκε έντονα στους κόλπους του στρατοπέδου των Σοσιαλιστών για τις δηλώσεις που έκανε στα μέσα Φεβρουαρίου στο Μόναχο, σημειώνοντας ότι η ΕΕ οφείλει να περάσει το μήνυμα ότι "δεν θα δεχθούμε περισσότερους πρόσφυγες", προβλέποντας ότι "διαφορετικά θα οδηγηθούμε να επαναφέρουμε τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα".