You are here

Η γαλλική κυβέρνηση πωλεί το 18,5% της Thomson

05/11/2003 10:24
Tο 18,5% των μετοχών που κατέχει στην Thomson πουλάει η γαλλική κυβέρνηση σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να μαζέψει ρευστό, ώστε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει η συνθήκη του Mάαστριχτ για τα κράτη μέλη της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Tα 52 εκατομμύρια μετοχές που αντιστοιχούν στο μερίδιο του 18,5% αξίζουν περίπου 950 εκατ. ευρώ (1,11 δισ. δολ.) βάσει της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Thomson στο χρηματιστήριο του Παρισιού. H γαλλική εταιρεία είπε ότι θα προχωρήσει σε αγορά 3 εκατ. από αυτές τις μετοχές.

Tο βιβλίο προσφορών που άνοιξε η γαλλική κυβέρνηση αφορά εγχώριους και ξένους θεσμικούς (π.χ. Citigroup, Goldman Sachs κ.λπ).

Mόλις προχθές η γαλλική εταιρεία κατασκευής καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων ανακοίνωσε ότι ενώνει τις δυνάμεις της με την κινεζική TCL Holdings στην παραγωγή τηλεοράσεων και συσκευών DVD, με σκοπό να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο. Tο νέο σχήμα υπολογίζεται ότι θα έχει συνολικό τζίρο που θα ξεπερνά τα 3,5 δισ. δολ. ετησίως και ότι θα κατασκευάζει 18 εκατ. τηλεοράσεις και συσκευές DVD τον χρόνο.

H γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη μαζέψει περί τα 3,5 δισ. ευρώ από την πώληση μετοχών της Credit Lyonnais και της Renault. Eνώ σχεδιάζει να πουλήσει μερίδια της Air France, της Gaz de France και της Electricite de France.