You are here

Η Gazprom κλείνει τις στρόφιγγες στη Λευκορωσία

02/08/2007 09:35
Του Δημήτρη Λιάτσου, Μόσχα

Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο Gazprom ανακοίνωσε ότι από τις 10 η ώρα αύριο το πρωί, θα μειώσει κατά 45% τις ποσότητες φυσικού αερίου που ρέουν προς τη Λευκορωσία, αν η τελευταία δεν εκπληρώσει, έστω και την τελευταία στιγμή, τους όρους του συμβολαίου της. Η μείωση, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, θα είναι ανάλογη με το ποσό που χρωστά και δεν ξεπληρώνει προς την Gazprom η λευκορωσική εταιρεία Beltransgaz.

O εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα Σεργκέι Κουπριάνοφ δήλωσε χτες στη Μόσχα πως, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο εταιρείες, η Λευκορωσία ως τις 23 Ιουλίου είχε δικαίωμα να πληρώνει το 55% της τιμής με την οποία προμηθευόταν το γκάζι και στη συνέχεια να ξεχρεώσει και να πληρώσει το 100% στο δεύτερο εξάμηνο του 2007. Αυτό ως τώρα δεν έγινε και έτσι η Gazprom προχώρησε στην εφαρμογή της συνήθους τακτικής της. Το γεγονός αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην τροφοδοσία κάποιων χωρών της Ευρώπης (Γερμανία, Πολωνία κ.ά.). Άλλωστε, στις αρχές του χρόνου, η «κόντρα» μεταξύ Μόσχας και Μινσκ αναφορικά με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου προς τη Λευκορωσία, προκάλεσε ελλείψεις στην τροφοδοσία εκείνων των χωρών της Ευρώπης οι οποίες προμηθεύονται ρώσικο πετρέλαιο μέσω Λευκορωσίας.

Tο 2005

Υπενθυμίζεται ότι το 2005, μετά την «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία, ο βαρύς τότε χειμώνας έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Πολωνία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία και άλλες χώρες της ΕΕ εξαιτίας της ρωσο-ουκρανικής κόντρας, για τον ίδιο λόγο: την τιμή του φυσικού αερίου. Οι Ουκρανοί αρνούνταν να πληρώσουν 95 δολάρια ανά κυβικό τότε, η Gazprom τους μείωσε τις ποσότητες και εκείνοι άρχισαν να κλέβουν από τον αγωγό που πήγαινε προς Ευρώπη. Εχοντας υπ όψιν της αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία, η Κομισιόν έσπευσε χτες να καλέσει τις εταιρείες της Ρωσίας και Λευκορωσίας να βρουν λύση ώστε να αποφευχθεί νέα κρίση.

Η Gazprom, από τις αρχές του 2007, σχεδόν διπλασίασε την «φιλική» τιμή -από 56 δολάρια ανά χίλια κυβικά στα 100 δολάρια. Πρόκειται, βεβαίως, για ένα ποσό που εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά των τιμών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες κυμαίνονται στα 250 δολάρια, ενώ και η αντίστοιχη τιμή για τη γειτονική Ουκρανία είναι σήμερα 135 δολάρια.

Συνεδρίαση

Στο Μινσκ η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι της Beltransgaz συνεδρίαζαν χτες εκτάκτως για να βρουν λύση. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να μη φτάσει το θέμα έως τη μείωση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που προμηθευόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Ζούκοφ που συμμετείχε στη σύσκεψη.

Στη Μόσχα, πάντως, αναλυτές εκτιμούν πως η νέα κρίση, όπως και οι προηγούμενες, επιβεβαιώνουν τη θέση του Κρεμλίνου για την δημιουργία νέων εναλλακτικών αγωγών όπως αυτό από τη Βαλτική (North Stream) και από τη Μαύρη Θάλασσα και από κει σε Βουλγαρία - Ελλάδα (South Stream).