You are here

Η Γερμανία βαρίδι στην Ευρώπη

06/10/2003 14:47
Μειώνονται οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σε θετικό έδαφος έχουν περάσει Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Η Φρανκφούρτη επηρεάζει αρνητικά τις υπόλοιπες αγορές. Βαρίδι για το δείκτη DAX αποτελεί η μετοχή της HVB, η οποία υποχωρεί ενδοσυνεδριακά άνω του 11%. Αιτία για τις πιέσεις αυτές στη μετοχή της γερμανικής τράπεζας είναι η απόσχιση της μονάδας της real estate μέσω πακέτου μετοχών στα 11,45 ευρώ / μετοχή, η οποία μειώνει την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας στα 7,34 δισ. ευρώ και τη φέρνει στην τρίτη θέση του γερμανικού τραπεζικού κλάδου, πίσω από τις Deutsche Bank και Commerzbank.

Μικρές διακυμάνσεις παρατηρούνται στις υπόλοιπες αγορές, με τις πετρελαϊκές εταιρίες να ωθούν τους δείκτες υψηλότερα, μετά τη νέα αύξηση των τιμών του πετρελαίου, εξαιτίας της ανησυχίας που έχει δημιουργήσει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και η απειλή για απεργία στη Νιγηρία.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις Ιουλίου στην Ευρωζώνη έδειξαν οριακή άνοδο 0,1% μηνιαίως και καμιά μεταβολή σε ετήσια βάση. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα του αναμενόμενου (-0,5%), αλλά εξακολουθούν να δείχνουν την υφιστάμενη αδυναμία στο χώρο των λιανικών πωλήσεων και κατά συνέπεια των καταναλωτικών δαπανών.