You are here

Η γερμανική κυβέρνηση επαινεί τη διεξαγωγή των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

24/06/2019 21:53
Με τίτλο «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επαινεί τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη – Αισιόδοξη η τουρκική κοινότητα» το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος και χαιρέτισε τη μη αμφισβήτηση αυτή τη φορά της νίκης του υποψήφιου της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Σημείωσε δε πως «Χαιρετίζουμε επίσης τη μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές και τη συνολικά ειρηνική διεξαγωγή τους. Όλα αυτά είναι καλά δείγματα για την Τουρκία», για να προσθέσει ότι «Μια καθαρή και με βάση κανόνες εκλογική διαδικασία έχει μεγάλη σημασία για την αξιοπιστία των κρατικών θεσμών».

Από την πλευρά της η τουρκική κοινότητα Γερμανίας ελπίζει, μετά την εκλογή Ιμάμογλου να υπάρξει περισσότερη δημοκρατία στην Τουρκία.

Το ότι ένας πολιτικός από την αντιπολίτευση, παρ’ όλες τις εχθρότητες από πλευράς κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, κατάφερε να κερδίσει το αξίωμα του δημάρχου, δείχνει και τη δίψα των ανθρώπων για αλλαγή, δήλωσε ο πρόεδρος Γκοκάι Σόφιογλου στο DPA.

Το σχέδιο του Ερντογάν να μποϊκοτάρει τον Ιμάμογλου μέσω του κοινοτικού συμβουλίου, που κατά πλειοψηφία αποτελείται από εκπροσώπους του ΑΚΡ, δεν θα πετύχει, δήλωσε ο Σόφιογλου. Οι συνεδριάσεις του συμβουλίου μεταδίδονται δημοσίως, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατή στον καθένα ενδεχόμενη διάθεση μπλοκαρίσματος.

 Ο Ιμάμογλου – πρόσθεσε ο πρόεδρος της τουρκικής κοινότητας Γερμανίας – είναι στρατηγικά ανώτερος του Ερντογάν.