You are here

Η γερμανική οικονομία δεν έχει δει ακόμη σημάδια «έκρηξης»

13/01/2022 17:16

Η οικονομία της Γερμανίας δεν έχει δει ακόμη σημάδια «έκρηξης μετά τον κορωνοϊό», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Ένωσης Βιομηχανιών BDI, καθώς τα επίμονα θέματα της εφοδιαστικής αλυσίδας επιβαρύνουν την γερμανική οικονομία.

Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα τα οποία έχουν ταλαιπωρήσει τις βιομηχανίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στη διάρκεια του 2021, αναμένεται να συνεχιστούν και το 2022,  με συνέπειες για την ανάπτυξη, εκτιμά η Ένωση.
 
Οι διακοπές στον εφοδιασμό θα κοστίσουν στη βιομηχανία «περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τόσο το 2021 όσο και το 2022», δήλωσε ο επικεφαλής της BDI, Ζίγκφριντ Ράσουρμ, σε συνέντευξη Τύπου.
 
Παρά τις πολλές παραγγελίες, «η έλλειψη μικροτσίπ, εξαρτημάτων και πρώτων υλών θα συνεχίσει να επηρεάζει την παραγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα", προειδοποίησε ο κ. Ράσουρμ.
 
Ο παραδοσιακά ισχυρός μεταποιητικός τομέας της Γερμανίας έχει υποφέρει ιδιαίτερα από τις ελλείψεις στις αλυσίδες εφοδιασμού που προκαλούνται από την πανδημία.
 
Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους καθώς αντιμετωπίζουν έλλειψη τσιπ, ένα σημαντικό συστατικό τόσο στα συμβατικά όσο και στα ηλεκτρικά οχήματα.
 
Τα συνεχιζόμενα σκαμπανεβάσματα της πανδημίας του κορωνοϊού προστέθηκαν στα προβλήματα της οικονομίας, καθώς το γερμανικό ΑΕΠ εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες να αγγίξει το προ κρίσης επίπεδο του που είχε τον Φεβρουαρίου του 2020.
 
«Η αναμενόμενη έκρηξη (της οικονομίας)» μετά το πέρας του κορωνοϊού δεν βρίσκεται ακόμη ενώπιον μας, δήλωσε ο κ. Ράσουρμ, ενώ η εξάπλωση της πιο μεταδοτικής παραλλαγής του ιού «Όμικρον» θα αποτελέσει νέα απειλή εάν οδηγήσει σε σημαντικούς νέους περιορισμούς σε όλο τον κόσμο.