You are here

Η χρηματοδότηση από τον ΕSM για την κάλυψη των δαπανών υγείας είναι ελκυστική για 11 Κ-Μ

03/06/2020 12:53

Η χρηματοδότηση από τον ΕSM για την κάλυψη των δαπανών της αντιμετώπισης της πανδημίας, βάσει της απόφασης του Eurogroup, είναι σήμερα ελκυστική για 11 Κράτη

Μέλη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Επικεφαλής Οικονομολόγο του ESM, Κάλιν Άνεφ Γιάνσε. Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του Κάλιν Άνεφ Γιάνσε, για αυτές τις χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιταλίας, "η χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους της υγειονομικής περίθαλψης θα ήταν φθηνότερη μέσω του ESM από ό, τι στην αγορά".

Σημειώνεται ότι τα spreads της Ελλάδας της Κύπρου και της Ιταλίας είναι τα υψηλότερα ανάμεσα στα 19 Κ-Μ του ευρώ και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από την τέταρτη χώρα της εντεκάδας, τόσο στο 10ετές, όσο και στο 7ετές ομόλογο.

Συγκεκριμένα το κόστος του 7ετούς είναι για την Ελλάδα 1,91% για την Κύπρο1,68% και την Ιταλία 1,34%, ενώ στο δεκαετές είναι 1,97% για την Ελλάδα, 1,64% για την Ιταλία και 1,49% για την Κυπρο. Στο 7ετές η 4η χώρα είναι η Ισπανία με 0,56% και στο 10ετές η Πορτογαλία με 0,82%. Το επιτόκιο που δανείζεται ο ESM είναι αρνητικό -0.07% για το 7ετές και 0,08 για το 10ετές.

Με βάση την απόφαση του Eurogroup, o ΕSM θα χρεώνει στα Κ-Μ σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για 10ετές δάνειο και ενδεχομένως ελαφρά αρνητικό για μικρότερες εκδόσεις. Όπως έχει εξηγήσει και ο Κλάους Ρέγκλιγκ, για παράδειγμα η Ελλάδα θα κέρδιζε 800 εκατομμύρια Ευρώ από το 10ετές δάνειο, δηλαδή 80 εκ. ανά έτος, δημιουργώντας αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες δράσεις.

"Υπάρχουν επίσης και άλλα οφέλη. εφαρμόζοντας το πιστωτικό όριο της πανδημίας δημιουργούν ένα απόθεμα ασφαλείας για χρηματοδότηση και ανακουφίζουν μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων τους. Με άλλα λόγια, αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις δεν θα χρειαζόταν να χρηματοδοτηθούν στην αγορά αλλά θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν μέσω του ESM. Αυτό μειώνει την - ήδη προγραμματισμένη - μεγάλη προσφορά εθνικού χρέους, η οποία έχει θετική επίδραση στις τιμές των εγχώριων ομολόγων", τονίζει ο Κάλιν Άνεφ Γιάνσε.

"Τα μέλη μπορούν να υποβάλουν αίτηση ανά πάσα στιγμή έως το τέλος Δεκεμβρίου 2022. Οι εκταμιεύσεις πραγματοποιούνται στο 15% του συνολικού ποσού το μήνα εξασφαλίζοντας μια ομαλή διαδικασία χρηματοδότησης που απαιτείται για την άντληση των χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι τα συνολικά κεφάλαια μπορούν να παρασχεθούν σε περίπου 7 μήνες. Εάν αναληφθούν δάνεια, θα έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 10 ετών. Ωστόσο, δεν υπάρχει πίεση στα κράτη μέλη να αντλήσουν μετρητά. Για τους αιτούντες, θα μπορούσε απλώς να είναι η διαβεβαίωση ότι εάν χρειαστούν ποτέ τα χρήματα, μπορούν να διατεθούν γρήγορα", διευκρινίζει.

"Τώρα οποιοδήποτε μέλος του ESM μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση για την εγχώρια χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω της κρίσης Covid-19.
Σε επίπεδο πολιτικής, τα 19 κράτη μέλη μας συμφώνησαν σε αυτήν τη νέα υποστήριξη για την πανδημική κρίση σε μόλις δύο μήνες, δείχνοντας πώς η Ευρώπη ενώνεται σε περιόδους κρίσης. Οι απόψεις διέφεραν στην αρχή και αυτή είναι μια φυσιολογική διαδικασία σε υγιείς δημοκρατίες. Όμως οι απόψεις συγκλίνουν γρήγορα και βρέθηκε συμφωνία. Σε επίπεδο ESM, δημιουργήσαμε - σε χρόνο ρεκόρ - μια νέα μέθοδο για να διαχωρίσουμε εσωτερικά τη χρηματοδότηση των νέων πιστωτικών γραμμών από δάνεια της προηγούμενης κρίσης. Αυτός είναι ένας εσωτερικός μηχανισμός περιουσιακών στοιχείων και ευθύνης. Για τους επενδυτές, τίποτα δεν αλλάζει. Οι επενδυτές αγοράζουν ομόλογα ESM σε όλη την καμπύλη καθώς συνεχίζουμε με τη διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησής μας", σημειώνει ο Κάλιν Άνεφ Γιάνσε.

"Για τις χώρες κάνει μεγάλη διαφορά. Δεν θα χρειαστεί να επωμιστούν το κόστος χρηματοδότησης για προηγούμενες εκδόσεις. Θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από εξαιρετικά χαμηλά και ακόμη και αρνητικά επιτόκια σήμερα. Θα περάσουμε από το κόστος χρηματοδότησης AAA για 7ετή ομόλογα πληρώνουμε περίπου-0,21% στην αγορά και για 10ετή ομόλογα -0,05%", αναφέρει.

"Στη συνέχεια, τα μέλη μας συμφώνησαν να μειώσουν τις ετήσιες χρεώσεις περιθωρίου και εκ των προτέρων υπηρεσίας. Η τυπική πιστωτική γραμμή βελτιωμένων συνθηκών (ECCL) που δημιουργήθηκε το 2012 δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, αλλά παρείχε τη δομή για τη νέα πιστωτική μας γραμμή. Εάν είχε χρησιμοποιηθεί, το ετήσιο περιθώριο θα ήταν 0,35%. Για υποστήριξη πανδημικής κρίσης, αυτό μειώθηκε σε 0,1%. Η προκαταβολή - μία υπηρεσία εκτός λειτουργίας, η οποία ήταν 0,5% για το ECCL, μειώθηκε σε 0,25%. Ο ΕSM θα χρεώσει το ελάχιστο ελάχιστο για αυτά τα δάνεια. τα τέλη υπάρχουν μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών και διοικητικών δαπανών μας. Οι ελαφριές προϋποθέσεις και τα χαμηλά τέλη του νέου οργάνου αντικατοπτρίζουν τη συμμετρική φύση της κρίσης Covid-19. Το νέο όργανο δείχνει πραγματική αλληλεγγύη", ξεκαθαρίζει.

"Εάν οι χώρες ζητήσουν ένα δεκαετές δάνειο και χρηματοδοτήσουμε κατά μέσο όρο την υποστήριξη πανδημικής κρίσης με 10ετή χρηματοδότηση, το πλήρες κόστος που θα χρεώνει ο ESM θα είναι περίπου 0,08%".

"Εάν χρηματοδοτούμε τον εαυτό μας κατά μέσο όρο για 7 χρόνια, τότε το συνολικό κόστος χρηματοδότησης συμπεριλαμβανομένων των τελών θα είναι στην πραγματικότητα αρνητικό και περίπου -0,07%. Με αρνητικά επιτόκια, οι χώρες θα πληρώσουν αρνητικά ποσοστά - με άλλα λόγια - θα λάβουν χρήματα Αυτό είναι καλό για τους πολίτες, καθώς αυτό μειώνει τους φορολογικούς λογαριασμούς τους. Αυτό καθιστά το εργαλείο υποστήριξης πανδημίας κρίσης πολύ ελκυστικό. Επί του παρόντος, ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ (11) πληρώνουν θετικά επιτόκια όταν δανείζονται για 7 ή 10 χρόνια", σημειώνει.