You are here

Η Ίλζε Γιούχανσον διορίστηκε και επίσημα Γενική Γραμματέας της Κομισιόν

15/01/2020 07:01

Μετά την πρόταση της Προέδρου Φον Ντερ Λάιεν, η Ίλζε Γιούχανσον, η οποία ασκεί μέχρι σήμερα χρέη μεταβατικού Γενικού Γραμματέα της Κομισιόν, διορίστηκε χθες Γενική Γραμματέας της Επιτροπής με άμεση ισχύ.

Η Ίλζε Γιούχανσον διετέλεσε Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας, αρμόδια για τις διοργανικές και εξωτερικές σχέσεις, από τον Οκτώβριο του 2015. Προσχώρησε στη Λεττονική Υπηρεσία Εξωτερικών το 2008 και υπηρέτησε, μεταξύ άλλων, ως Υφυπουργός και επικεφαλής της Διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν  Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Μάρτιο του 2011. Πριν από το Υπουργείο Εξωτερικών κατείχε ανώτερες θέσεις στα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Λετονίας.

Στις 4 Μαΐου 2014, τιμήθηκε με το Τάγμα των Τριών Αστέρων, 3ης τάξης και ήταν επικεφαλής της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Λετονίας στην ΕΕ στις Βρυξέλλες κατά την πρώτη Προεδρία της Λετονίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Λετονίας καθώς και από το Τμήμα Νομικής.

"Από την άφιξή μου το περασμένο καλοκαίρι, ο Ίλζε Γιούχανσον έχει αποδείξει ότι είναι τόσο ικανή όσο και γνώστρια. Με την ευρεία της εμπειρία στην Κομισιόν, τις ηγετικές και διαχειριστικές της ικανότητες, καθώς και τις άριστες σχέσεις της με τα κράτη μέλη και τα άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, θα αποτελέσει βασικό παράγοντα για την υλοποίηση της ατζέντας μας. Προσβλέπω πολύ να συνεργαστώ μαζί της στο μέλλον", δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

"Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κομισιόν πέρυσι, είμαι βέβαιος ότι βρήκαμε ένα πολύ ικανό πρόσωπο για τη δουλειά του Γενικού Γραμματέα. Αποδείχθηκε όχι μόνο μια πολύ ισχυρή υποψήφια σε όλη τη διαδικασία επιλογής, αλλά και με τις ισχυρές γνώσεις, τις προσωπικές της ιδιότητες και την απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία για να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις μελλοντικές προκλήσεις", συμπλήρωσε ο αρμόδιος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Η Γενική Γραμματεία συμβάλλει στην ανάπτυξη πολιτικής που αποφασίζει το Κολέγιο των Επιτρόπων και υποστηρίζει ολόκληρη την Κομισιόν συντονίζοντας και καθοδηγώντας τη διοίκηση. Ως κύρια υπηρεσία του Προέδρου, συντονίζει στενά το έργο του με τις άλλες Προεδρικές υπηρεσίες και τις κεντρικές υπηρεσίες που εξασφαλίζουν, μαζί με τη Γενική Γραμματεία, την ομαλή λειτουργία του οργάνου.

ΚΥΠΕ