You are here

Η Ισπανία ζητά στήριξη από τη Λ. Αμερική

19/11/2012 08:48
Του Χάρη Σαββίδη

Πριν από τέσσερις αιώνες ήταν το λιμάνι υποδοχής των ισπανικών καραβέλων, που έρχονταν φορτωμένες με χρυσάφι των Αζτέκων και των Ίνκας. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η Καντίθ φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση των ηγετών των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής. Τότε οι Ισπανοί βασιλιάδες περίμεναν τους θησαυρούς που λεηλατούσαν οι κονκισταδόρες για να χρηματοδοτήσουν την χλιδή της αυλής τους και τον στρατό που κατακτούσε την υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα και πάλι οι Ισπανοί προσβλέπουν στα πλούτη από τη Λ. Αμερική: «Περιμένουμε τις επενδύσεις σας με ανοικτές αγκάλες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. «Γυρνάμε το βλέμμα σε εσάς - χρειαζόμαστε περισσότερη Λ. Αμερική» υποστήριξε από την πλευρά του ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος.

Μόλις προ δεκαετίας η Ισπανία ήταν εκείνη που χρηματοδοτούσε επενδύσεις σε οικονομίες της Λ. Αμερικής, οι οποίες ακόμα προσπαθούσαν να συνέλθουν από τη δική τους κρίση χρέους -κάτι που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Αντλώντας μαθήματα από αυτές τις εμπειρίες, οι ηγέτες των κρατών της Λ. Αμερικής άδραξαν την ευκαιρία να νουθετήσουν τους παλιούς κατακτητές: «Χωρίς ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτύχετε με τη δημοσιονομική εξυγίανση» προειδοποίησε η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, προσθέτοντας ότι «μια υπερβολική και ταυτόχρονη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ευρώπη δεν είναι η καλύτερη απάντηση στην παγκόσμια κρίση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερη ύφεση». «Οι πολιτικές λιτότητας, προκαλώντας ύφεση και ανεργία, απλώς βαθαίνουν την κρίση», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Περού, Ολάντα Χουμάλα.

Βίοι αντίθετοι...

Οι οικονομίες της Λ. Αμερικής εμφανίζονται στη σημερινή συγκυρία σαφώς ισχυρότερες από εκείνες της Ιβηρικής. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι φέτος το ΑΕΠ των λατινοαμερικάνικων οικονομιών θα αυξηθεί 3,2% και το 2013 θα επιταχύνει στο 4%. Αντιθέτως, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται ήδη σε βαθιά ύφεση και η ανάκαμψη δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα. Αντιθέτως, η ύφεση που γεννούν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, απειλούν να παρασύρουν τις αναδυόμενες οικονομίες στον υπόλοιπο πλανήτη. Η πρόεδρος Ρούσεφ υποστήριξε ότι ήδη η οικονομία της Βραζιλίας έχει επηρεαστεί από την εξασθένιση του διεθνούς εμπορίου. Κάλεσε, δε, τις ευρωπαϊκές οικονομίες να τονώσουν τις επενδύσεις και την εσωτερική ζήτηση, προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγωγές τους.

Οι απόψεις αυτές, βέβαια, κινούνται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις λογικές της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης που κυριαρχούν στην Ευρώπη. Διαβλέποντας αυτή την αδυναμία επικοινωνίας πολλοί λατινοαμερικάνοι ηγέτες (Κούβα, Βενεζουέλα, Αργεντινή κ.ά.) επέλεξαν να μην παραστούν καν στη Σύνοδο, γεγονός που μάλλον θα πρέπει να ανακούφισε τους Ισπανούς οικοδεσπότες, καθώς έτσι δεν χρειάστηκε να... εκλιπαρούν για στήριξη τον Ραούλ Κάστρο και τον Ούγκο Τσάβες.

Βέτο στον κοινοτικό προϋπολογισμό ετοιμάζει η κυβέρνηση Ραχόι

«Βέτο» δηλώνει έτοιμη να ασκήσει η Ισπανία στη νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό την περίοδο 2014-2020. Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι το σχέδιο που παρουσίασε «ο κύριος Βαν Ρομπάι μάς φαίνεται απλώς ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», καθώς «ο προϋπολογισμός δεν ικανοποιεί την ισπανική κυβέρνηση». «Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια άλλη πρόταση, η οποία θα είναι πιο λογική και την οποία θα μπορούμε να υιοθετήσουμε», συμπλήρωσε. Υπό την πίεση μείωσης των κοινοτικών δαπανών, ο κ. Βαν Ρομπάι πρότεινε συνολική μείωση 75 δισ. ευρώ, με βασικά «θύματα» τα κονδύλια για τη γεωργία (-17%) και τα ταμεία συνοχής (-30%). Η Ισπανία έχει ισχυρό ενδιαφέρον και στις δύο περιπτώσεις και εκτιμάται ότι εφόσον τελικά υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση θα χάσει περί τα 20 δισ. ευρώ.