You are here

Η Ιταλία έθεσε χθες σε καραντίνα το ένα τέταρτο του πληθυσμού λόγω κορωνοϊού

09/03/2020 10:03

Η Κυβέρνηση της Ιταλίας, της χώρας που πλήττεται πλέον βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη πλην Κίνας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, έθεσε χθες Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σε καραντίνα, μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, που αποφασίστηκε να επιβληθεί για να ανασχεθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, που έχει μολύνει τουλάχιστον 109.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο και προκάλεσε έναν πρώτο θάνατο στην αφρικανική ήπειρο.
 
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟυ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα "θαρραλέα" μέτρα της Ρώμης και τις "αληθινές θυσίες" της Ιταλίας.
 
Άλλοι 133 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 καταγράφηκαν τις περασμένες 24 ώρες.
 
Τα μέτρα περιορισμού, που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη.
 
Οι 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν μέσα σε αυτή την "κόκκινη ζώνη" θα δουν τις μετακινήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοικτά προς το παρόν. Τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν επίσης ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων.
 
Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.
 
Το ριζοσπαστικό μέτρο που ανακοίνωσε χθες η Ρώμη παραπέμπει σε αυτά που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία της ασθένειας COVID-19 τον Δεκέμβριο (56 εκατομμύρια κάτοικοι σε καραντίνα).
 
Η ανησυχία εξαπλώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Ο Γερμανός Υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε χθες να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας.
 
Τα κρούσματα αυξάνονται ταχύτατα (και) στη Γερμανία: καταγράφονται πλέον 847, δηλαδή δεκαπλάσια από ό,τι μία εβδομάδα νωρίτερα.
 
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο εξαιτίας του κορωνοϊού, τον πρώτο στην αφρικανική ήπειρο. Επρόκειτο για 60χρονο Γερμανό. Παράλληλα, κρουαζιερόπλοιο με 171 επιβάτες, ανάμεσά τους 101 ξένους τουρίστες, εκκενώθηκε στο Λούξορ (νότια) μετά την επιβεβαίωση 45 κρουσμάτων, που αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Αίγυπτο σε τουλάχιστον 48.
 
Στη Σαουδική Αραβία ανακοινώθηκε ο "προσωρινός" αποκλεισμός της επαρχίας Κατίφ (ανατολικά), όπου κυριαρχεί η σιιτική μειονότητα και όπου έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα τα 11 από τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα.
 
Επρόκειτο κυρίως για ανθρώπους που επέστρεψαν από το Ιράν. 
 
Ενώ στη Μόσχα, ανακοινώθηκε πως όποιος δεν τηρεί την καραντίνα θα αντιμετωπίζει πλέον ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
 
Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά.
 
Στο Μιλάνο, οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, σχεδόν άδειοι, χθες Κυριακή. Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία.
 
Μουσεία, γήπεδα, πισίνες, ντισκοτέκ, παμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες παιγνίων και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων θα πρέπει να κλείσουν, ορίζει το διάταγμα που υπέγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής Κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.
 
Αυστρία
 
Είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προεξόφλησε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
 
Η Ιταλία, που γειτονεύει με την Αυστρία, έθεσε το βόρειο τμήμα της σε καραντίνα χθες, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, της οικονομικής πρωτεύουσας, καθώς εφαρμόζει πλέον πολύ πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επιδημία, που παίρνει διαστάσεις με ραγδαίους ρυθμούς.
 
Η Βιέννη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνονται "αιφνίδιοι" υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορά της με την Ιταλία για δύο εβδομάδες.
 
Η Αυστρία "ασφαλώς" θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, τόνισε ο Κουρτς, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
 
"Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε. Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες - αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία. Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε", είπε ο Κουρτς.
 
Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, έκρινε ακόμη ο συντηρητικός αυστριακός Καγκελάριος.
 
"Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο", προειδοποίησε.
 
Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.
 
Κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας, οι "αιφνίδιοι" έλεγχοι στα σύνορα της χώρας
με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα. Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.
 
Κίνα
 
Η Ομοσπονδία Γυναικών στη Σανγκάη, προχώρησε σε δωρεά ιατρικών ειδών προς τις γυναίκες που ανήκουν στο νοσηλευτικό προσωπικό και μάχονται κατά της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.
 
Η ομοσπονδία δώρησε μάσκες και άλλα είδη ιατρικής φροντίδας που χρησιμοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό.

ΚΥΠΕ