You are here

Η Ιταλία κυνηγά το αφρικανικό αέριο

20/04/2022 12:12

Ιταλοί Υπουργοί πηγαίνουν στην κεντρική Αφρική την Τετάρτη σε μια επείγουσα αναζήτηση νέων ενεργειακών συμφωνιών, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θέλει να προσθέσει την Αγκόλα και τη Δημοκρατία του Κονγκό σε ένα χαρτοφυλάκιο προμηθευτών για να υποκαταστήσει τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το 45 τοις εκατό του ιταλικού φυσικού αερίου.

«Δεν θέλουμε να εξαρτόμαστε πλέον από το ρωσικό αέριο, γιατί η οικονομική εξάρτηση δεν πρέπει να γίνει πολιτική υποταγή», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.

«Η διαφοροποίηση είναι δυνατή και μπορεί να εφαρμοστεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα -- πιο γρήγορα από ό,τι φανταζόμασταν μόλις πριν από έναν μήνα», είπε.

Ο Ντράγκι, ο οποίος βρέθηκε θετικός στην Covid-19, στέλνει στη θέση του τον Υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο και τον Υπουργό Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι, οι οποίοι θα ταξιδέψουν στη Λουάντα την Τετάρτη και στην Μπραζαβίλ την Πέμπτη.

Θα τους συνοδεύει ο Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ENI.

Υπάρχει επίσης ένα πιθανό ταξίδι στη Μοζαμβίκη στα χαρτιά για τον Μάιο.

Η επιδρομή ακολουθεί την υπογραφή συμφωνιών με την Αλγερία και την Αίγυπτο τις τελευταίες εβδομάδες. Η Αλγερία είναι επί του παρόντος ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της Ιταλίας, παρέχοντας περίπου το 30% της κατανάλωσής της.

Η ENI είπε ότι η συμφωνία με την Sonatrach της Αλγερίας θα ενισχύσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Transmed κατά «έως και εννέα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως» έως το 2023-24. Ο Transmed είχε μόνο εφεδρική χωρητικότητα αγωγού 7,8 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως το 2021 -- αν και δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επεκταθεί.

Η συμφωνία της Αιγύπτου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έως και τρία δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που θα μεταφερθεί στην Ευρώπη και την Ιταλία ιδιαίτερα φέτος, ανέφερε η ENI.

Η Ιταλία εξετάζει την αγορά ή την ενοικίαση δύο πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) για να μπορεί να εισάγει περισσότερο LNG.

Η διαφοροποίηση δεν θα είναι φθηνή, προειδοποιούν οι ειδικοί, οι οποίοι προβλέπουν πρόσθετους φόρους που θα επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες.

Ο Ντάβιντε Ταμπαρέλι, επικεφαλής της ενεργειακής δεξαμενής σκέψης Nomisma Energia, είπε ότι η Ρώμη ορθώς εκμεταλλεύεται τις «εξαιρετικές σχέσεις» που έχει δημιουργήσει η ENI εδώ και 69 χρόνια στην Αφρική, όπου είναι ο ηγέτης του κλάδου όσον αφορά την παραγωγή και τα αποθέματα.

Ωστόσο, η ιδέα της αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου «βραχυπρόθεσμα» ήταν «εξωπραγματική», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή τρία χρόνια».

Η κυβέρνηση είπε ότι αναμένει να θέσει σε λειτουργία τις πλωτές μονάδες επαναεριοποίησης εντός 18 μηνών.

Μίλησε επίσης για την έναρξη σταματημένων έργων για δύο χερσαίες μονάδες επαναεριοποίησης, που θα χρειαστούν περίπου τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστούν.

«Αυτός είναι ένας αγώνας με τον χρόνο για να διασφαλίσουμε ότι θα αποθηκεύσουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο για την επόμενη χειμερινή περίοδο», δήλωσε ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων Policy Sonar με έδρα τη Ρώμη.

Η Ρώμη θα πρέπει να αφαιρέσει όλα τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της παραγωγής ορυκτών καυσίμων στο εσωτερικό, είπε, αλλά το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης αντ' αυτού ανακαλούσε τις συμβάσεις.

Ο «σνομπισμός του Τσινγκολάνι προς το (εγχώριο) πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθυστερεί τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου», προειδοποίησε.

Η Ιταλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους καταναλωτές φυσικού αερίου της Ευρώπης, που σήμερα αντιπροσωπεύει το 42 τοις εκατό της ενεργειακής κατανάλωσης της και εισάγει το 95 τοις εκατό του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί.

Η κυβέρνηση ελπίζει να το μειώσει επιταχύνοντας τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έχει δεσμευτεί να μειώσει τη γραφειοκρατία στα αιολικά και ηλιακά πάρκα.

Ο Ντράγκι ζήτησε συλλογική θυσία, ρωτώντας τους Ιταλούς αυτόν τον μήνα: "Θέλουμε να έχουμε ειρήνη ή θέλουμε να έχουμε ανοιχτό τον κλιματισμό;"

Η προεκλογική του ιαχή αντιμετωπίστηκε με δυσανασχετίσεις σε μια χώρα που αισθάνθηκε τις επιπτώσεις της θέρμανσης του πλανήτη, που η επιστήμη δείχνει ότι οφείλεται στην ανθρώπινη καύση ορυκτών καυσίμων.

Απτόητη, η κυβέρνηση ετοιμάζει τον λεγόμενο «θερμοστάτη λειτουργίας», που θα μπορούσε να δει τον δημόσιο τομέα να μειώνει τη θέρμανση σε σχολεία και γραφεία κατά ένα βαθμό και το αντίστοιχο προς τα πάνω για τον κλιματισμό το καλοκαίρι.

Ο κανόνας θα ισχύει και για τα ιδιωτικά νοικοκυριά και τις εταιρείες, αν και θα ήταν δύσκολο να αστυνομευτεί.

Θα μπορούσε να εξοικονομήσει περίπου τέσσερα δισεκατομμύρια μετρικούς κύβους φυσικού αερίου ετησίως -- ή περίπου το 14 τοις εκατό του συνολικού αερίου που εισάγεται από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa.