You are here

Η ήττα πιέζει τον Κόρμπιν να στηρίξει νέο δημοψήφισμα για το Brexit

27/05/2019 13:20

Εντείνεται η πίεση προς τον Τζέρεμι Κόρμπιν από κορυφαία στελέχη του Εργατικού Κόμματος να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit μετά από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Εργατικοί υποχώρησαν στην τρίτη θέση πίσω από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, οι οποίοι είχαν ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω νέου δημοψηφίσματος.

Με τα οριστικά αποτελέσματα να εκκρεμούν σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία, το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που υποστηρίζουν το δεύτερο δημοψήφισμα με απώτερο στόχο την ανατροπή του Brexit (Φιλ. Δημοκράτες, Πράσινοι, SNP, Change UK, Plaid Cymru) φτάνει το 37%.

Το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ και το UKIP που τάσσονται υπέρ της άμεσης εξόδου από την ΕΕ ακόμα και χωρίς συμφωνία συγκεντρώνουν μαζί το 34,9% των ψήφων.

Το Συντηρητικό Κόμμα, που επισήμως τάσσεται υπέρ ενός Brexit με συμφωνία, είναι στο 9,1% των ψήφων, με τους επαμφοτερίζοντες Εργατικούς στο 14,1%. Η βάση των Συντηρητικών θεωρείται ότι υποστηρίζει το Brexit, ενώ η βάση των Εργατικών φέρεται να θέλει την παραμονή στην ΕΕ.

Πρώτη η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Έμιλυ Θόρνμπερι δήλωσε ότι το κόμμα θα έπρεπε να είχε διατυπώσει «μία πιο σαφή θέση» έναντι του δεύτερου δημοψηφίσματος, υποστηρίζοντας ότι πλέον η λαϊκή ψήφος πρέπει να υιοθετηθεί ως επίσημη πολιτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την ίδια θέση επανέλαβε ο αναπληρωτής ηγέτης των Εργατικών Τομ Γουάτσον, που εκπροσωπεί την πιο μετριοπαθή πτέρυγα των βουλευτών έναντι της αριστερής στροφής που έχει κάνει στο κόμμα ο κ. Κόρμπιν.

Ακολούθησε ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ, ο ιδεολογικός ηγέτης της αριστερής πτέρυγας των Εργατικών, ο οποίος τόνισε ότι αν και προτιμά τις πρόωρες εκλογές θα στήριζε ένα δεύτερο δημοψήφισμα προκειμένου να αποτραπεί το σκληρό Brexit.

Την άποψή του υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος εξέφρασε και ο σκιώδης υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ. «Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε από αυτά τα πολύ απογοητευτικά αποτελέσματα. Πρέπει να σκεφτούμε σκληρά και να ακούσουμε τα μέλη, τους υποστηρικτές και τους ψηφοφόρους μας. Ο μόνος τρόπος να σπάσει το αδιέξοδο του Brexit είναι να πάμε πίσω στο λαό με μια επιλογή μεταξύ μίας αξιόπιστης πρότασης για έξοδο και της παραμονής», σχολίασε στο Twitter.

Ο ίδιος ο Τζέρεμι Κόρμπιν στο πρώτο σχόλιό του κατά τη διάρκεια της νύχτας σχολίασε ότι «με τους Συντηρητικούς σε αποσύνθεση και ανίκανους να κυβερνήσουν και με το κοινοβούλιο σε αδιέξοδο, το Brexit θα πρέπει να επιστρέψει στο λαό, είτε με εκλογές είτε με λαϊκή ψήφο (δημοψήφισμα)».

ΚΥΠΕ