You are here

Η Καγκελάριος Μέρκελ συνεχάρη Αθήνα και Σκόπια για τη συμφωνία

13/06/2018 15:12

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, συνεχάρη σήμερα εκ μέρους της Καγκελαρίου Μέρκελ την Αθήνα και τα Σκόπια για τον συμβιβασμό στο ονοματολογικό.

Όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, «συγχαίρουμε τις κυβερνήσεις των δύο χωρών, που μετά από εντατικές διαπραγματεύσεις βρήκαν έναν συμβιβασμό στο όνομα Βόρεια Μακεδονία. Συγχαίρουμε και τους δύο Πρωθυπουργούς και ελπίζουμε σύντομα να υπογραφεί η συμφωνία αυτή. Πρόκειται για ιστορικό βήμα προόδου και για τις δύο χώρες, ενώ θα αρθούν και τα εμπόδια για ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο ίδιος ευχαρίστησε και τον ΟΗΕ και ειδικά τον μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ενώ πρόσθεσε πως για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενημερώνονταν πολύ συχνά και η Καγκελάριος Μέρκελ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως βέβαια υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια και πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία, όπως η έγκριση από τα δύο Κοινοβούλια, η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, αλλά και το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια.

Και επισήμανε πως για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ΕΕ πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν οι όροι που έχουν τεθεί.

Αύριο, θα υπάρξει συνάντηση στο Βερολίνο του Υπουργού Εξωτερικών της πΓΔΜ, Ντιμιτρόφ και του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μαας.