You are here

Η Κομισιόν ανακοίνωσε 'Φορολογικό Παρατηρητήριο'

01/06/2021 14:02

Η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο αρμόδιος για την οικονομία Επίτροπος Τζεντιλόνι, ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας ενός "ευρωπαϊκού φορολογικού παρατηρητηρίου", που θα συνδράμει την ΕΕ στην καταπολέμηση των καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών.

Με επικεφαλής τον καθηγητή Γκάμπριελ Ζούκμαν και με έδρα τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Παρισιού, το φορολογικό παρατηρητήριο θα αποτελέσει πηγή νέων ιδεών για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, καθώς και διεθνές σημείο αναφοράς για τη μελέτη της φορολογίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Το ερευνητικό έργο του φορολογικού παρατηρητηρίου θα συμπληρώνει τη διαδικασία προβληματισμού της Επιτροπής σχετικά με το μέλλον της φορολογίας στην ΕΕ, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2022 με φορολογικό συμπόσιο σχετικά με το «μείγμα φόρων στην ΕΕ στην πορεία προς το 2050».

Η έναρξη λειτουργίας του ήταν μία από τις πολλές δράσεις που ανακοινώθηκαν με την εν λόγω δέσμη μέτρων, με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και την προώθηση δικαιότερης φορολογίας στην ΕΕ και πέραν αυτής.

Με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το φορολογικό παρατηρητήριο θα στηρίζει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ μέσω έρευνας, ανάλυσης και ανταλλαγής δεδομένων αιχμής. Το παρατηρητήριο θα είναι πλήρως ανεξάρτητο κατά τη διεξαγωγή των ερευνών του, θα ενημερώνει αντικειμενικά τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και θα προτείνει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε κατά την παρουσίαση της πρότασης ότι "τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να πατάξουμε τις φορολογικές καταχρήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατεύσουμε τα δημόσια έσοδα που είναι αναγκαία για τη στήριξη της ανάκαμψης και των μαζικών επενδύσεων που χρειάζονται για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Είμαι βέβαιος ότι το ευρωπαϊκό φορολογικό παρατηρητήριο θα διεξάγει έρευνα ανωτάτου επιπέδου, θα παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες και θα προάγει τον πλουραλιστικό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς σχετικά με τις φορολογικές πολιτικές σε ολόκληρη την ΕΕ".

Η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας διοργανώθηκε από τον Πάολο Τζεντιλόνι από κοινού με τον Πολ Τανγκ, πρόεδρο της Υποεπιτροπής Φορολογικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Σβέν Γκίγκολντ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το παρατηρητήριο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΚΥΠΕ