You are here

Η Κομισιόν δίνει συνέχεια στη διαδικασία επί παραβάσει για την προστασία της ανεξαρτησίας των Πολωνών δικαστών

03/12/2020 15:08

Η Κομισιόν αποφάσισε σήμερα να αποστείλει συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή στην Πολωνία σχετικά με τη συνεχιζόμενη λειτουργία του πειθαρχικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Με την επιστολή προστίθεται μια νέα αιτίαση στη διαδικασία επί παραβάσει που κινήθηκε στις 29 Απριλίου 2020 κατά της Πολωνίας σχετικά με νομοθετικές αλλαγές που θίγουν το δικαστικό σώμα.

Η επιστολή δεν αντικαθιστά τις αιτιάσεις που ήδη περιλαμβάνονται στην αιτιολογημένη γνώμη που η Κομισιόν απέστειλε στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Στη συμπληρωματική της προειδοποιητική επιστολή, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Πολωνία παραβιάζει την ενωσιακή νομοθεσία διότι επιτρέπει στο πειθαρχικό τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου —του οποίου η ανεξαρτησία και η αμεροληψία δεν διασφαλίζονται— να αποφασίζει σχετικά με περαιτέρω ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τους δικαστές.

Στα ζητήματα αυτά περιλαμβάνονται υποθέσεις για την άρση της ασυλίας δικαστών προκειμένου να κρίνονται ποινικά υπεύθυνοι ή, ενδεχομένως, να τίθενται υπό κράτηση, καθώς και υποθέσεις που αφορούν το εργατικό δίκαιο και την κοινωνική ασφάλιση για τους δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου και υποθέσεις που αφορούν τη συνταξιοδότηση δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Αναθέτοντας στο πειθαρχικό τμήμα εξουσίες που επηρεάζουν άμεσα το καθεστώς των δικαστών και την άσκηση των δικαστικών τους δραστηριοτήτων, η νομοθεσία της Πολωνίας υπονομεύει την ικανότητα των αντίστοιχων δικαστηρίων να παρέχουν πραγματική προσφυγή, όπως απαιτείται από το άρθρο 19 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο της ΣΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 47 του Χάρτη.

Η ανεξαρτησία των δικαστών ενδέχεται να επηρεαστεί από την προοπτική και μόνο να βρεθούν αντιμέτωποι με διαδικασίες ενώπιον ενός σώματος του οποίου η ανεξαρτησία δεν διασφαλίζεται, προστίθεται.

Η Κυβέρνηση της Πολωνίας έχει προθεσμία ενός μήνα από σήμερα για να απαντήσει στη συμπληρωματική προειδοποιητική επιστολή.

Η Κομισιόν αποφάσισε επιπλέον να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία λόγω της μη συμμόρφωση διάταξης του ουγγρικού νόμου περί ασύλου με τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες προμήθειες (οδηγία 2014/24/ΕΕ).

Ο ουγγρικός νόμος, μαζί με το εκτελεστικό κυβερνητικό διάταγμα, προβλέπει ευρεία εξαίρεση από τους κανόνες για τις δημόσιες προμήθειες.

Η Κομισιόν θεωρεί ότι μια τέτοια εξαίρεση δεν πληροί τις προϋποθέσεις ούτε της «προστασίας ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας» ούτε «κατεπείγουσας ανάγκης», που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την εξαίρεση από την εφαρμογή των ενωσιακών κανόνων για τις δημόσιες προμήθειες.

Ως εκ τούτου, λαμβάνει μέτρα κατά της Ουγγαρίας για να διασφαλίσει την αποκατάσταση της εν λόγω μη συμμόρφωσης. Η Ουγγαρία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει στα επιχειρήματα της Κομισιόν. Διαφορετικά, η Κομισιόν μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.