You are here

Η Κομισιόν ενθαρρύνει τα Κ-Μ να χρησιμοποιούν πόρους του REACT-EU

30/07/2020 15:02

Σε επιστολές προς τους Υπουργούς των Κρατών Μελών της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για την πολιτική συνοχής, απέστειλαν σήμερα η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, η Elisa Ferreira, και ο Επίτροπος για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα, Nicolas Schmit, ζητώντας από τα Κ-Μ να κάνουν χρήση του ταμείου REACT-EU.

Υπενθυμίζεται ότι το ταμείο είναι μέρος του Next Generation EU και θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη της ανθεκτικότητας στην αγορά εργασίας, των θέσεων εργασίας, των ΜΜΕ και των οικογενειών χαμηλού εισοδήματος, καθώς και στη θέσπιση θεμελιωδών βάσεων για τις ψηφιακές και πράσινες μεταβάσεις και μια βιώσιμη κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ συμφώνησαν να του διαθέσουν προϋπολογισμό 47,5 δισεκατομμυρίων ευρώ στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-21 Ιουλίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία ανάκαμψη υπό το φως της κρίσης του κορωνοϊού, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε έναν γρήγορο προγραμματισμό πόρων, αναφέρει η Κομισιόν.

Η Επίτροπος Ferreira δήλωσε σχετικά: "οι πόροι στο πλαίσιο του REACT-EU θα είναι ζωτικής σημασίας τα επόμενα 3 χρόνια για την ανάκαμψη της οικονομίας που επλήγη από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού. Η συμβουλή μας προς τα Κ-Μ είναι να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά για να οικοδομήσουμε μια σταθερή, πράσινη, ψηφιακή και συνεκτική ανάκαμψη".

Ο Επίτροπος Schmit πρόσθεσε ότι "το REACT-ΕΕ θα είναι ένας σημαντικός πόρος για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την απασχόληση και την κοινωνική ένταξη μετά από αυτήν την άνευ προηγουμένου αναταραχή. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να υποστηρίξει τα Κ-Μ στη μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των πόρων".

Για μια ταχεία ανάπτυξη του REACT-ΕΕ, τα Κ-Μ πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις της Κομισιόν που παρέχονται στις επιστολές: στοχεύουν στις γεωγραφικές περιοχές των οποίων η οικονομία έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία και είναι οι λιγότερο ανθεκτικές, πρέπει να λάβουν υπόψη τις συστάσεις για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για συγκεκριμένες χώρες και σεβαστούν την αρχή της εταιρικής σχέσης. Οι πόροι REACT-ΕΕ πρέπει επίσης να κινητοποιηθούν προς έργα που υποστηρίζουν τη φιλοδοξία της ΕΕ για το κλίμα. Τα έργα πρέπει επίσης να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανδημίας και να διευκολύνουν τη μετάβαση προς μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία και κοινωνίες που είναι πιο ανθεκτικές.

ΚΥΠΕ