You are here

Η Κομισιόν ιδρύει υπηρεσία παρακολούθησης της εφαρμογής των συμφωνιών με το ΗΒ

19/01/2021 18:12

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα υπηρεσία για την παρακολούθηση των συμφωνιών ΕΕ-ΗΒ με την ονομασία UKS (Service for the EU-UK Agreements). H υπηρεσία UKS θα είναι μέρος της Γενικής Γραμματείας των προεδρικών υπηρεσιών και θα αρχίσει να λειτουργεί από την 1η Μαρτίου 2021. Η εντολή και η διάρκεια της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας θα επανεξετάζονται σε συνεχή βάση.

Το UKS θα συνεργαστεί στενά με τον Ύπατο Εκπρόσωπο και ο Michel Barnier διορίζεται Ειδικός Σύμβουλος της Προέδρου von der Leyen από την 1η Φεβρουαρίου 2021. Θα συμβουλεύει την Πρόεδρο σχετικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης ΕΕ-ΗΒ και θα παρέχει εμπειρογνωμοσύνη ενόψει της οριστικοποίησης της διαδικασίας επικύρωσης της ΕΕ-ΗΒ από την ΕΕ Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας.

Ο Αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις διοργανικές σχέσεις και τις προοπτικές, διορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής για να συμπροεδρεύει και να εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Εταιρικής Σχέσης, που ιδρύθηκε με τη Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ- ΗΒ.