You are here

Η Κομισιόν καλεί τα Κράτη Μέλη να ενισχύσουν τους φορείς ισότητας

22/06/2018 17:47

H Kομισιόν κάλεσε σήμερα τα Κράτη Μέλη να υιοθετήσουν άμεσα δέσμη μέτρων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φορείς ισότητας προστατεύουν αποτελεσματικά τους πολίτες και καταπολεμούν τις διακρίσεις.


Η Κομισιόν προτείνει στα Κράτη Μέλη να δώσουν στις σχετικές αρχές μεγαλύτερη ανεξαρτησία, μέσω της διοικητικής τους δομής, της κατανομής του προϋπολογισμού, των διαδικασιών για τον διορισμό και την απόλυση προσωπικού, καθώς και της πρόληψης της σύγκρουσης συμφερόντων. Θα πρέπει να καθιστούν δυνατή για τους φορείς ισότητας τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και πληροφοριών. Επιπλέον τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν στους φορείς ισότητας τον χειρισμό ατομικών ή συλλογικών καταγγελιών, την παροχή νομικής συνδρομής και την εκπροσώπηση θυμάτων ή οργανώσεων στο δικαστήριο. Θα πρέπει δε να εξασφαλίζουν ότι οι φορείς ισότητας διαθέτουν τους απαραίτητους ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς πόρους και υποδομές, όπως και να παρέχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να διασφαλίζεται η δέουσα επικοινωνία μεταξύ φορέων ισότητας στο εσωτερικό του κράτους μέλους σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά και διεθνώς. 

Οι φορείς ισότητας είναι ανεξάρτητες οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε θύματα διακρίσεων, παρακολουθούν και υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με ζητήματα διακρίσεων και προωθούν την ισότητα σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει η Κομισιόν. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους, καθώς και ότι διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη όλων των λόγων διακρίσεων, όπως είναι το φύλο, η φυλή, η εθνοτική καταγωγή, η θρησκεία ή οι πεποιθήσεις, η αναπηρία, η ηλικία ή ο γενετήσιος προσανατολισμός, διευκρινίζει. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται καλύτερη ευαισθητοποίηση όσον αφορά τον ρόλο των εθνικών φορέων ισότητας και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φορείς ισότητας και να ασκούν τα δικαιώματά τους σε περίπτωση διάκρισης, αναφέρει η Κομισιόν

Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε μάλιστα σχετικά τα εξής: "Η ισότητα είναι μια από τις θεμελιώδεις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είναι δεδομένη. Χρειαζόμαστε καλή νομοθέτηση και ισχυρούς και ανεξάρτητους φορείς ισότητας για την υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών και αξιών μας, ώστε τα θύματα διακρίσεων να μπορούν να δικαιωθούν".

Παρομοίως η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων,  Βέρα Γιούροβα, πρόσθεσε: "Οι διακρίσεις δεν έχουν θέση στην ΕΕ. Τα θύματα ή οι μάρτυρες διακρίσεων πρέπει να γνωρίζουν πού να στραφούν και οι φορείς ισότητας είναι εκεί για να τους βοηθήσουν στις περιπτώσεις αυτές. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εθνικοί φορείς ισότητας είναι ανεξάρτητοι, με επαρκείς πόρους για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Οι εθνικοί φορείς ισότητας διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην εξασφάλιση ότι όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες".