You are here

Η Κομισιόν μελετά την απόφαση του ΓΔΕΕ για την Apple και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα

15/07/2020 15:22

H Koμισιόν θα μελετήσει την απόφαση του ΓΔΕΕ η οποία δικαιώνει την Apple στην προσφυγή της κατά του προστίμου των €13 δισ. που της επέβαλε και θα εξετάσει τα επόμενα βήματα, δήλωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαγκρέτ Βέσταγκερ, σχολιάζοντας την απόφαση.

Συγκεκριμένα η Αντιπρόεδρος Βέσταγκερ αναφέρει σε δήλωσή της ότι «η σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου ακυρώνει την απόφαση της Κομισιόν από τον Αύγουστο του 2016 ότι η Ιρλανδία χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στην Apple μέσω επιλεκτικών φορολογικών ελαφρύνσεων. Θα μελετήσουμε προσεκτικά την απόφαση και θα εξετάσουμε πιθανά επόμενα βήματα».

«Η απόφαση της Κομισιόν αφορούσε δύο φορολογικές αποφάσεις που εκδόθηκαν από την Ιρλανδία για  την Apple, οι οποίες καθόρισαν το φορολογητέο κέρδος δύο θυγατρικών της στην Ιρλανδία μεταξύ 1991 και 2015. Ως αποτέλεσμα των αποφάσεων, το 2011, για παράδειγμα, η ιρλανδική θυγατρική της Apple κατέγραψε ευρωπαϊκά κέρδη 22 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (περίπου 16 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά σύμφωνα με τη φορολογική απόφαση, μόνο 50 εκατομμύρια ευρώ θεωρήθηκαν φορολογητέα στην Ιρλανδία», διευκρινίζει η Αντιπρόεδρος.

Σημειώνει δε ότι η Κομισιόν θεωρεί πως οι εταιρείες πρέπει να καταβάλλουν το δίκαιο μερίδιο του φόρου τους και «αν τα κράτη μέλη παρέχουν σε ορισμένες πολυεθνικές εταιρείες φορολογικά πλεονεκτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στους αντιπάλους τους, αυτό βλάπτει τον θεμιτό ανταγωνισμό στην ΕΕ και στερεί επίσης από το δημόσιο πορτοφόλι και τους πολίτες πόρους για τις πολύ αναγκαίες επενδύσεις - ανάγκη η οποία είναι ακόμη πιο έντονη σε περιόδους κρίσης».

«Σε προηγούμενες αποφάσεις σχετικά με τη φορολογική μεταχείριση της Fiat στο Λουξεμβούργο και της Starbucks στις Κάτω Χώρες, το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι, ενώ τα κράτη μέλη έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα στον καθορισμό των νόμων τους σχετικά με την άμεση φορολογία, πρέπει να το πράξουν σε σχέση με το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων κρατικών ενισχύσεων», αναφέρει η Επίτροπος Βέσταγκερ. Επιπλέον, προσθέτει, «το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσης την προσέγγιση της Κομισιόν να εκτιμήσει εάν ένα μέτρο είναι επιλεκτικό και εάν οι συναλλαγές μεταξύ εταιρειών του ομίλου δημιουργούν πλεονέκτημα βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις».

Ανακοινώνει επίσης ότι η Κομισιόν «θα συνεχίσει να εξετάζει επιθετικά μέτρα φορολογικού προγραμματισμού βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις για να εκτιμήσει εάν οδηγούν σε παράνομη κρατική ενίσχυση».

«Ταυτόχρονα, η επιβολή κρατικών ενισχύσεων πρέπει να συμβαδίζει με μια αλλαγή στις εταιρικές φιλοσοφίες και τη σωστή νομοθεσία για την αντιμετώπιση των κενών και τη διασφάλιση της διαφάνειας. Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο ήδη σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να πετύχουμε», καταλήγει.

ΚΥΠΕ