You are here

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva για αγορά 60 εκ. εμβολίων

12/01/2021 13:26

H Koμισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Valneva με σκοπό την αγορά του υποψήφιου εμβολίου κατά του COVID-19, και συγκεκριμένα για 30 + 30 εκατομμύρια δόσεις για τα κράτη μέλη.

Η σημερινή οριστικοποίηση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Valneva είναι η 8η μετά τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, και Moderna οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν με τη Novavax. Τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να δωρίσουν εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να τα επαναπροσανατολίσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά ότι η συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19 στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο το "καθιστά πιο σημαντικό από ποτέ ότι όλα τα κράτη μέλη έχουν πρόσβαση στο ευρύτερο δυνατό χαρτοφυλάκιο εμβολίων για να βοηθήσουν στην προστασία των ατόμων Ευρώπη και πέρα. Το σημερινό βήμα προς την επίτευξη συμφωνίας με τη Valneva συμπληρώνει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ και αποδεικνύει τη δέσμευση της Κομισιόν να βρει μια διαρκή λύση στην πανδημία. "

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, τόνισε ότι "με αυτό το όγδοο εμβόλιο, προσθέτουμε στο ήδη ευρύ και διαφοροποιημένο φάσμα εμβολίων στο χαρτοφυλάκιό μας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις πιθανότητές μας να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι πολίτες μπορούν έχουν πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό έως το τέλος του 2021. Όλα τα κράτη μέλη έχουν ξεκινήσει τώρα τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και θα αρχίσουν να λαμβάνουν αυξανόμενο αριθμό δόσεων προκειμένου να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους."

Η Valneva είναι μια ευρωπαϊκή εταιρεία βιοτεχνολογίας που αναπτύσσει εμβόλιο με την παραδοσιακή τεχνολογία εμβολίων, που χρησιμοποιείται για 60-70 χρόνια, με καθιερωμένες μεθόδους και υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Τα περισσότερα από τα εμβόλια γρίπης και πολλά εμβόλια παιδικής ηλικίας χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.

Η Κομισιόν, με την υποστήριξη των κρατών μελών της ΕΕ, αποφάσισε να υποστηρίξει αυτό το εμβόλιο βάσει μιας ορθής επιστημονικής αξιολόγησης, της τεχνολογίας που χρησιμοποιήθηκε, της εμπειρίας της εταιρείας στην ανάπτυξη εμβολίων και της ικανότητας παραγωγής της να παρέχει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.