You are here

Η Κομισιόν ολοκλήρωσε συνομιλίες με την Sanofi για μελλοντική διαθεσιμότητα εμβολίου

31/07/2020 21:15

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε απόψε διερευνητικές συνομιλίες με τη φαρμακευτική εταιρεία Sanofi για να αγοράσει ένα πιθανό εμβόλιο κατά του COVID-19 το οποίο θα διατεθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν συμφώνησε με την εταιρεία συμβατικό πλαίσιο για την αγορά 300 εκατομμυρίων δόσεων, εξ ονόματος όλων των κρατών μελών της ΕΕ και συνεχίζει εντατικές συζητήσεις με άλλους κατασκευαστές εμβολίων.

Ο Πρόεδρος von der Leyen δήλωσε μάλιστα σχετικά ότι η Κομισιόν «κάνει ό, τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν ταχεία πρόσβαση σε ένα εμβόλιο που είναι ασφαλές και θα τα προστατεύει από τον κορωνοϊό».

«Το σημερινό βήμα με τη Sanofi είναι ο πρώτος σημαντικός ακρογωνιαίος λίθος μιας πολύ ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα εμβόλια. Περισσότερα θα ακολουθήσουν σύντομα. Βρισκόμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με πολλές άλλες εταιρείες. Παρόλο που δεν γνωρίζουμε σήμερα ποιο εμβόλιο θα λειτουργήσει καλύτερα στο τέλος, η Ευρώπη επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο ελπιδοφόρων εμβολίων, με βάση διάφορους τύπους τεχνολογιών. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητές μας να αποκτήσουμε γρήγορα μια αποτελεσματική θεραπεία κατά του ιού. Ένα εμβόλιο θα ήταν ένα πραγματικά παγκόσμιο αγαθό. Δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε στην ασφαλή πρόσβαση και για πιο ευάλωτες χώρες να βρουν το δρόμο τους από αυτήν την κρίση » ανέφερε.

Η Στέλλα Κυριακίδου Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο COVID-19 είναι η πιο σίγουρη στρατηγική εξόδου από την κρίση. Για αυτόν τον λόγο, διαπραγματευόμαστε μια ενιαία προσέγγιση της ΕΕ για την εξασφάλιση δόσεων υποσχόμενων υποψήφιων εμβολίων τις τελευταίες εβδομάδες. Η σημερινή ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με τη Sanofi είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, η παροχή ίσης πρόσβασης στο εμβόλιο για τους πολίτες μας ».

Οι διερευνητικές συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν σήμερα προορίζονται να καταλήξουν σε Συμφωνία Προώθησης Αγοράς που θα χρηματοδοτηθεί με το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο διαθέτει κεφάλαια αφιερωμένα στη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων με διαφορετικά προφίλ και παράγονται από διαφορετικές εταιρείες.

Η Κομισιόν δεσμεύεται επίσης να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι χρειάζονται εμβόλιο θα το πάρουν, οπουδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο εντός της ΕΕ.