You are here

Η Κομισιόν παρουσιάζει μια νέα στρατηγική για 'τη βιοοικονομία σε βιώσιμη Ευρώπη'

11/10/2018 15:07

Σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης και κυκλικής βιοοικονομίας "που να υπηρετεί την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία της Ευρώπης", παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Αντιπρόεδρος Κατάινεν και ο Επίτροπος Μοέδας στις Βρυξέλλες.

Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η βιοοικονομία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία 1 εκατομ. νέων πράσινων θέσεων εργασίας έως το 2030 και ως εκ τούτου θα δρομολογήσει 14 συγκεκριμένα μέτρα μέσα στο 2019, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αναβάθμιση και ενίσχυση των κλάδων της βιοοικονομίας, τη γρήγορη ανάπτυξη βιοοικονομιών σε όλη την Ευρώπη και την προστασία του οικοσυστήματος και την κατανόηση των οικολογικών περιορισμών της βιοοικονομίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι για να ελευθερωθεί το δυναμικό της βιοοικονομίας ώστε να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και βιομηχανίας με σκοπό την επίτευξη μακροπρόθεσμης και διατηρήσιμης ευημερίας, η Κομισιόν
θα δημιουργήσει Θεματική Πλατφόρμα Επενδύσεων για την Κυκλική Βιοοικονομία με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό να φέρει πιο κοντά στην αγορά τις καινοτομίες που βασίζονται στη βιοτεχνολογία και να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους των ιδιωτικών επενδύσεων σε βιώσιμες λύσεις, ενώ θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέων βιώσιμων βιοδιϋλιστηρίων σε όλη την Ευρώπη.

Επιπλέον τα κράτη μέλη και οι περιφέρειες, ιδίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, "διαθέτουν σημαντικό αναξιοποίητο δυναμικό στους τομείς της βιομάζας και των αποβλήτων" και για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα αναπτύξει ένα στρατηγικό θεματολόγιο για την εισαγωγή βιώσιμων συστημάτων γεωργίας και τροφίμων, δασοκομίας και προϊόντων βιολογικής προέλευσης.

Ακόμη η Κομισιόν θα θεσπίσει μηχανισμό της ΕΕ για τη στήριξη της πολιτικής στον τομέα της βιοοικονομίας στις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», με σκοπό την κατάρτιση εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων βιοοικονομίας και θα δρομολογήσει πιλοτικές δράσεις για την ανάπτυξη βιοοικονομιών σε αγροτικές, παράκτιες και αστικές περιοχές, για παράδειγμα στους τομείς της διαχείρισης αποβλήτων ή της ανθρακοδεσμευτικής γεωργίας·
 
Επιπλέον η Κομισιόν θα θέσει σε εφαρμογή πανευρωπαϊκό σύστημα παρακολούθησης για την καταγραφή της προόδου προς μια βιώσιμη και κυκλική βιοοικονομία, θα ενισχύσει τη βάση γνώσεων και την κατανόηση των ειδικών τομέων της βιοοικονομίας με τη συλλογή στοιχείων και την εξασφάλιση καλύτερης πρόσβασης σε αυτήν μέσω του Κέντρου Γνώσεων για τη Βιοοικονομία και θα παρέχει καθοδήγηση και θα προωθεί ορθές πρακτικές σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της βιοοικονομίας εντός ασφαλών οικολογικών ορίων.

Ο αντιπρόεδρος Κατάινεν δήλωσε σχετικά πως είναι πλέον σαφές ότι "πρέπει να προβούμε σε μια συστημική αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης αγαθών, καθώς και δημιουργίας απορριμμάτων".

"Με την ανάπτυξη της βιοοικονομίας μας, δηλαδή του ανανεώσιμου τομέα της κυκλικής οικονομίας, μπορούμε να βρούμε νέες και καινοτόμες λύσεις για την εξασφάλιση τροφίμων, προϊόντων και ενέργειας, χωρίς να εξαντλούμε τους περιορισμένους βιολογικούς πόρους του πλανήτη μας και επιπλέον, ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας μας και ο εκσυγχρονισμός των μοντέλων παραγωγής δεν αφορά μόνο το περιβάλλον και το κλίμα", σημείωσε ο Αντιπρόεδρος.

Από την πλευρά του, κατά την παρουσίαση, ο Επίτροπος Έρευνας, Καινοτομίας και Επιστήμης Κάρλος Μοέντας πρόσθεσε ότι στόχος της ΕΕ είναι "να πρωτοστατήσει στη μετατροπή των αποβλήτων, των καταλοίπων και των απορριμμάτων σε προϊόντα υψηλής αξίας, οικολογικές χημικές ουσίες, ζωοτροφές και υφαντικές ίνες".