You are here

Η Κομισιόν προτείνει νέα προσέγγιση για γαλάζια οικονομία

17/05/2021 16:51

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα μια νέα προσέγγιση για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στην ΕΕ για τις βιομηχανίες και τους τομείς που σχετίζονται με τους ωκεανούς, τις θάλασσες και τις ακτές, βάση της οποίας «όλοι οι τομείς της γαλάζιας οικονομίας, όπως η αλιεία, η υδατοκαλλιέργεια, ο παράκτιος τουρισμός, οι θαλάσσιες μεταφορές, οι λιμενικές δραστηριότητες και η ναυπηγική βιομηχανία θα πρέπει να μειώσουν τις περιβαλλοντικές και κλιματικές τους επιπτώσεις».

Η «βιώσιμη μπλε οικονομία», όπως την ονομάζει, «είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και για την εξασφάλιση μιας πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης από την πανδημία», αναφέρει.

«Η αντιμετώπιση των κρίσεων κλίματος και βιοποικιλότητας απαιτεί υγιείς θάλασσες και βιώσιμη χρήση των πόρων τους για τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων έναντι των ορυκτών καυσίμων και της παραδοσιακής παραγωγής τροφίμων», αναφέρει η Κομισιόν.

«Η μετάβαση σε μια βιώσιμη μπλε οικονομία απαιτεί επένδυση σε καινοτόμες τεχνολογίες. Η κυματική και παλιρροιακή ενέργεια, η παραγωγή φυκών, η ανάπτυξη καινοτόμων αλιευτικών εργαλείων ή η αποκατάσταση θαλάσσιων οικοσυστημάτων θα δημιουργήσουν νέες πράσινες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στην μπλε οικονομία», σημειώνει η Κομισιόν.
 
Η ανακοίνωση καθορίζει μια λεπτομερή ατζέντα για την μπλε οικονομία:

- Επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας και της μηδενικής ρύπανσης, ιδίως με την ανάπτυξη υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την αποξήρανση των θαλάσσιων μεταφορών και καθιστώντας τους λιμένες πιο πράσινους.

- Ένα αειφόρο ενεργειακό μείγμα ωκεανών που περιλαμβάνει πλωτή αιολική, θερμική, κυματική και παλιρροιακή ενέργεια θα μπορούσε να παράγει το ένα τέταρτο της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2050. Οι λιμένες είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση και την οικονομία των περιφερειών και χωρών της Ευρώπης και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενεργειακοί κόμβοι.

- Μετάβαση σε κυκλική οικονομία και μείωση της ρύπανσης - συμπεριλαμβανομένων μέσω ανανεωμένων προτύπων για το σχεδιασμό αλιευτικών εργαλείων, για ανακύκλωση πλοίων και για τον παροπλισμό υπεράκτιων πλατφορμών και τη δράση για τη μείωση της ρύπανσης από πλαστικά και μικροπλαστικά.

- Διατήρηση της βιοποικιλότητας και επένδυση στη φύση - η προστασία του 30% της θαλάσσιας περιοχής της ΕΕ θα αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας, θα αυξήσει τα αποθέματα ψαριών, θα συμβάλει στον μετριασμό του κλίματος και την ανθεκτικότητα και θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της αλιείας στα θαλάσσια ενδιαιτήματα θα ελαχιστοποιηθούν περαιτέρω.

- Υποστήριξη της κλιματικής προσαρμογής και της αντοχής των παράκτιων περιοχών - δραστηριότητες προσαρμογής, όπως η ανάπτυξη πράσινων υποδομών σε παράκτιες περιοχές και η προστασία των ακτών από τον κίνδυνο διάβρωσης και πλημμυρών, που θα συμβάλει στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των τοπίων, ωφελώντας παράλληλα τον τουρισμό και την παράκτια οικονομία.

- Διασφάλιση βιώσιμης παραγωγής τροφίμων - αειφόρος παραγωγή και νέα πρότυπα μάρκετινγκ για θαλασσινά, χρήση φυκιών και  ισχυρότερος έλεγχος της αλιείας καθώς και έρευνα και καινοτομία που θα συμβάλει στη διατήρηση των ευρωπαϊκών θαλασσών. Με την έγκριση των στρατηγικών κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την αειφόρο υδατοκαλλιέργεια, η Κομισιόν έχει επίσης δεσμευτεί να αναπτύξει βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ.

- Βελτίωση της διαχείρισης  - το νέο μπλε φόρουμ για τους χρήστες της θάλασσας για το συντονισμό του διαλόγου μεταξύ υπεράκτιων φορέων εκμετάλλευσης, ενδιαφερόμενων μερών και επιστημόνων που ασχολούνται με την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες δραστηριότητες θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή συνεργασίας για βιώσιμη χρήση θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Έκθεση για την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό θα εκδοθεί το 2022, μετά την έγκριση των εθνικών θαλάσσιων χωρικών σχεδίων τον Μάρτιο του 2021.