You are here

Η Κομισιόν ψήφισε υπέρ της απόφασης της ΕΤΕπ για κατάργηση της χρηματοδότησης στα ορυκτά καύσιμα

15/11/2019 14:47

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα επίσημα ότι υποστηρίζει πλήρως τη νέα πολιτική ενεργειακής δανειοδότησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) που εγκρίθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΤΕπ, η οποία θα βοηθήσει την Τράπεζα να επιτύχει πλήρη ευθυγράμμιση με τη συμφωνία των Παρισίων, ξεκαθαρίζοντας ότι ψήφισε υπέρ της πρότασης.

Αναλυτικά σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, η Κομισιόν  πιστεύει ότι "η μετάβαση στην καθαρής ενέργειας θα πρέπει να είναι βαθμιαία, κοινωνικά δίκαιη, βασισμένη σε ευρύ φάσμα ενεργειακών πηγών και τεχνολογιών, και να γίνει με τρόπο που να μην αφήνει κανέναν πίσω". Υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η οποία θα οδηγήσει επίσης σε σταδιακή σταδιακή κατάργηση της στήριξης για έργα ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ διαπίστωσε συμφωνία σχετικά με μια μεταβατική ρύθμιση για τη σταδιακή κατάργηση των έργων φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ζωτικών έργων διασύνδεσης και αποθήκευσης φυσικού αερίου, τα αποκαλούμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος. Τα έργα αυτά είναι σημαντικά για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ.

ΚΥΠΕ