You are here

Η Κομισιόν στηρίζει 147 καινοτόμα δίκτυα με €530 εκ. μέσω του προγράμματος Marie Curie

26/05/2020 17:51

Με συνολικό προϋπολογισμό 530 εκατομμυρίων ευρώ, η Κομισιόν θα υποστηρίξει 147 καινοτόμα δίκτυα κατάρτισης στο πλαίσιο του προγράμματος δράσεων Marie Skłodowska-Curie, στα οποία συμμετέχουν 1.373 οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων 158 ΜΜΕ.

Σύμφωνα με  την Κομισιόν, θα προσφέρουν κορυφαίες ευκαιρίες έρευνας και κατάρτισης σε όλο τον κόσμο σε 2.000 υποψήφιους διδάκτορες και θα συμβάλουν επίσης στην αύξηση της συνολικής ποιότητας και της καινοτομίας της διδακτορικής κατάρτισης στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής  Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι η σημερινή ανακοίνωση είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ότι η έρευνα και η καινοτομία πρέπει να συνεργάζονται με την εκπαίδευση. "Γι `αυτό εργαζόμαστε προς έναν Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης που έχει ισχυρούς δεσμούς με την έρευνα. Σε αυτό το πλαίσιο, η πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έχει μεγάλες δυνατότητες καθώς προωθεί σαφώς τη συνεργασία και τις δραστηριότητες που θα ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, την ανάπτυξη των ερευνητικών δεξιοτήτων των μαθητών, τη δημιουργία κοινών εργαστηρίων εκπαίδευσης και έρευνας και την προώθηση κοινών στρατηγικών για έξυπνη εξειδίκευση", τόνισε.

Η Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Mariya Gabriel, δήλωσε: "σε αυτές τις εξαιρετικές στιγμές, βλέπουμε περισσότερο από ποτέ τη σημασία της υποστήριξης της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών, επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων από διαφορετικές χώρες για την παροχή καινοτόμων λύσεων. Τα 147 έργα που επιλέχθηκαν, στα οποία συμμετέχουν ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανικοί εταίροι από όλο τον κόσμο, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα τέτοιας συνεργασίας. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους υποψηφίους που κατάφεραν μέσω αυτής της ανταγωνιστικής διαδικασίας και να τους ευχηθώ ό, τι καλύτερο στην εφαρμογή των ιδεών τους και στην ενίσχυση των συνεργασιών".

Τα επιλεγμένα έργα καλύπτουν μια ποικιλία ερευνητικών τομέων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής (31%), των βιοεπιστημών (24%) και των κοινωνικών επιστημών (10%). 

Το European Night of Researchers, το οποίο χρηματοδοτείται επίσης από τις δράσεις Marie Skłodowska-Curie, είναι μια ευρωπαϊκή δημόσια εκδήλωση που φέρνει τους ερευνητές πιο κοντά στο κοινό. Φέτος, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών της πανδημίας COVID-19, η εκδήλωση που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020, ανακοίνωσε η Κομισιόν.