You are here

Η Κομισιόν ξεκινά δημόσια διαβούλευση για αναθεώρηση των οδηγιών για αίμα, ιστούς και κύτταρα

21/01/2021 13:36

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τις προτεινόμενες επιλογές πολιτικής για την αναθεώρηση των οδηγιών για το αίμα και για τους ιστούς και τα κύτταρα. Η ισχύουσα νομοθεσία, που εγκρίθηκε το 2002 και το 2004, βελτίωσε σημαντικά την ασφάλεια και την ποιότητα αυτών των ουσιών. Ωστόσο, είναι πλέον ξεπερασμένη και δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τις νέες επιστημονικές και τεχνικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, όπως τεκμηριώνεται σε μια αξιολόγηση του 2019, αναφέρει η Κομισιόν.

Η διαβούλευση θα είναι ένα βασικό βήμα στη διαδικασία ενημέρωσης της νομοθεσίας, με σκοπό τη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου πλαισίου που να είναι κατάλληλο για  το μέλλον. Αυτό θα απαιτήσει ευθυγράμμιση με τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, την αντιμετώπιση της εμφάνισης και της επανεμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών και την προστασία των δοτών και των ασθενών σε έναν τομέα με αυξανόμενη εμπορευματοποίηση και παγκοσμιοποίηση.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά ότι "η αξιολόγηση της νομοθεσίας της ΕΕ για το αίμα, τους ιστούς και τα κύτταρα έδειξε ότι πρέπει να ενημερώσουμε αυτό το πλαίσιο ως μέρος της προσπάθειάς μας για τη δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η κρίση COVID-19 έχει επισημάνει ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερο δεδομένης της ισχυρής μας εξάρτησης από τρίτες χώρες για το πλάσμα. Τα φάρμακα που παράγονται από δωρεά πλάσματος είναι κρίσιμα για τη θεραπεία μεγάλου αριθμού ασθενών. Ανυπομονώ τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τη μετάγγιση, τη μεταμόσχευση και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ασφαλή και αποτελεσματική στο μέλλον".