You are here

Η Κομισιόν ξεκινά δημόσια διαβούλευση για αντίμετρα προς τις ΗΠΑ σε συνέχεια της κρίσης του ΠΟΕ για τη Boeing

17/04/2019 14:01

Δημόσια διαβούλευση σχετικά με έναν προκαταρκτικό κατάλογο προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λάβει αντίμετρα στο πλαίσιο της τρέχουσας διένεξης της Boeing στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), ξεκινά σήμερα η Κομισιόν και θα διαρκέσει ως τις  31 Μαΐου 2019.

Στις 11 Απριλίου 2019, ο ΠΟΕ ενέκρινε την τελική έκθεση συμμόρφωσης στη διαφορά Boeing, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς τη Boeing εξακολουθούν να προκαλούν σημαντική ζημιά στην Airbus, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών πωλήσεων. Η σημερινή δημοσίευση έρχεται ως συνέχεια αυτής της απόφασης. Η δημόσια διαβούλευση στοχεύει στη συλλογή ανατροφοδοτήσεων από τους ενδιαφερόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο κατάλογος που δημοσιεύθηκε σήμερα καλύπτει μια σειρά αντικειμένων, από τα αεροσκάφη μέχρι τα χημικά προϊόντα και τα γεωργικά προϊόντα διατροφής (συμπεριλαμβανομένων όλων των προϊόντων, από τα κατεψυγμένα ψάρια και τα εσπεριδοειδή μέχρι το κέτσαπ), τα οποία συνολικά αντιπροσωπεύουν περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στις εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε προγενέστερο στάδιο αυτής της διαφοράς (το 2012), η ΕΕ ζήτησε από τον ΠΟΕ να εγκρίνει την έγκριση αντιμέτρων ύψους έως και 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, που αντιστοιχούν στις εκτιμώμενες ζημίες που προκλήθηκαν στην Airbus από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Boeing.

H πλήρης λίστα των 11 συνολικά σελίδων βρίσκεται στη διεύθυνση: http://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2019/april/tradoc_157861.pdf

Βάσει αυτού του αιτήματος, εναπόκειται στον επιδιαιτητή που έχει οριστεί από τον ΠΟΕ να καθορίσει το ακριβές κατάλληλο επίπεδο αντιμέτρων.

Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα προκειμένου να ζητήσει από τον επιδιαιτητή να συνεχίσει τις εργασίες του. Ένας τελικός κατάλογος, βασισμένος στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στον σημερινό κατάλογο, θα καταρτιστεί από την ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του επιδιαιτητή στο εγγύς μέλλον.

Υπενθυμίζεται ότι στις 11 Απριλίου 2019, το όργανο επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ενέκρινε τις εκθέσεις στις οποίες το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο, η ανώτατη βαθμίδα του ΠΟΕ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να συμμορφωθούν με τους κανόνες του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις, παρά τις πολλές αποφάσεις κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς διαφοράς. Αντ `αυτού, συνέχισαν αδιάλειπτα την παράνομη στήριξη του κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing εις βάρος της Airbus, της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής βιομηχανίας και των πολλών εργαζομένων της.

Στην απόφασή του της 28ης Μαρτίου 2019, το δευτεροβάθμιο δικαιοδοτικό όργανο:

- επιβεβαίωσε ότι το φορολογικό πρόγραμμα της Πολιτείας της Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό τμήμα της αμερικανικής παράνομης επιδότησης της Boeing. Πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προγραμματισμένο να τρέξει μέχρι το 2040 με συνεχή αύξηση των επιδοτήσεων που αναμένεται καθ `όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η Boeing θα λάβει συνολικά 6 δισ. Δολάρια ΗΠΑ σε εξοικονόμηση φόρου για την περίοδο 2006-2040.

- διαπίστωσε ότι ορισμένα από τα τρέχοντα μέσα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συμβάσεων προμηθειών του NASA και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης και πιστώσεων φόρου εργασίας για τη Νότια Καρολίνα, αποτελούν επιδοτήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν οικονομική ζημία στην Airbus.

- επιβεβαίωσε ότι η Boeing συνεχίζει να επωφελείται από μια παράνομη φορολογική παραχώρηση των ΗΠΑ που υποστηρίζει τις εξαγωγές (Export Foreign Corporation Corporation και Exterlitorial Income Exclusion ή FSC / ETI). Αυτή η επιδότηση έχει ήδη χαρακτηριστεί ως απαγορευμένη, πράγμα που σημαίνει παράνομη σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ.

Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Cecilia Malmström δήλωσε σχετικά ότι "οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνίζονται με δίκαιους και ισότιμους όρους. Η πρόσφατη απόφαση του ΠΟΕ για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ για τη Boeing είναι σημαντική από την άποψη αυτή. Πρέπει να συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τη βιομηχανία μας.  Ενώ πρέπει να είμαστε έτοιμοι με αντίμετρα σε περίπτωση που δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο διάλογος είναι αυτός που θα έπρεπε να κυριαρχεί μεταξύ σημαντικών εταίρων όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της μακρόχρονης αυτής διαμάχης. Η ΕΕ παραμένει ανοικτή για συζητήσεις με τις Η.Π.Α., υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν θέτουν όρους και έχουν ως στόχο την επίτευξη θεμιτού αποτελέσματος. "

ΚΥΠΕ