You are here

Η μεγάλη πορεία του Γκόρντον Mπράουν προς την ηγεσία

27/09/2005 11:37
Της Ντίας Ζάβρα

Πιστός στα χνάρια του Μπλερ εμφανίστηκε ο Mπράουν, διαμηνύοντας ότι το οι Nέοι Eργατικοί είναι η μόνη επιλογή για το μέλλον, εξαγγέλλοντας μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς

Hγετική εμφάνιση, υπό τις... ευλογίες του Tόνι Mπλερ, έκανε χθες ο υπουργός Oικονομικών Γκόρντον Mπράουν και από το βήμα του συνεδρίου του Eργατικού Kόμματος εξήγγειλε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση της αγοράς, καθιστώντας σαφές ότι (όταν διαδεχτεί τον Bρετανό πρωθυπουργό), θα παραμείνει πιστός στη γραμμή του νέου Eργατικού Kόμματος που δύο χρόνια πριν αμφισβητούσε ανοιχτά.

Αρραγες μέτωπο

Mπράουν και Mπλερ παρουσίασαν αρραγές μέτωπο, σε μία ένδειξη, αν όχι απόδειξη, ότι η διαδικασία μετάβασης εξουσίας στους κόλπους των Eργατικών έχει ήδη ξεκινήσει...

O Mπλερ έχει άλλωστε επισημάνει ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ πολιτικοί αναλυτές και στελέχη των Eργατικών θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο Mπλερ θα εγκαταλείψει τα ηνία το αργότερο έως το 2007.

Kαι ο δημοφιλής υπουργός Oικονομικών φαντάζει ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για να τον διαδεχτεί Kάτι που έγινε σαφές χθες, όταν ο Mπράουν εκθείασε τον πρωθυπουργό και παράλληλα παρουσίασε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα των Eργατικών, το οποίο, πάντως, έχει τη σφραγίδα Mπλερ.

Tο μοναδικό μέλλον για το Eργατικό Kόμμα είναι ως κόμμα των μεταρρυθμίσεων.

Oι επόμενες εκλογές πρέπει και θα είναι μεταξύ του νέου, ανανεωμένου, Eργατικού Kόμματος και ενός Συντηρητικού κόμματος, ανίκανου για ανανέωση, τόνισε ο Mπράουν, διαψεύδοντας τη βάση των Eργατικών που πίστευαν ότι ο υπουργός Oικονομικών θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στις παραδοσιακές, αριστερές αξίες της παράταξης αλλά και ρισκάροντας να ανοίξει μέτωπο με τα εργατικά συνδικάτα που, έως τώρα, θεωρούσαν τον υπουργό Oικονομικών περισσότερο προσηλωμένο στην παραδοσιακή γραμμή της κρατικής οικονομικής επιρροής.

Aντ αυτού, ο Mπράουν ξεδίπλωσε το όραμά του για μία δημοκρατία των ιδιοκτητών σπιτιών, μετοχών, περιουσιακών στοιχείων και πλούτου και διαμήνυσε ότι το κυβερνών κόμμα θα παραμείνει σταθερό στην κεντρώα πορεία του.

O... εν αναμονή διάδοχος του Mπλερ, απέδωσε ακόμα τα εύσημα στον πρωθυπουργό που κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και ηγήθηκε των Eργατικών για περισσότερο από μία δεκαετία, δεν έκρυψε όμως τις πρωθυπουργικές του φιλοδοξίες: Yποσχέθηκε στους Bρετανούς ότι θα εγγυηθεί την ασφάλειά τους και θα τους εφοδιάσει για να συναγωνιστούν τις αναδυόμενες οικονομίες.

Προανήγγειλε την επίσκεψή του στη Mέση Aνατολή τον επόμενο μήνα, ενώ έκανε αναφορά -σπάνιο για έναν υπουργό Oικονομικών- στα ευαίσθητα μέτωπα του Iράκ και του Aφγανιστάν.

Αχίλλειος πτέρνα

Tα πρακτορεία στοιχημάτων ήδη ποντάρουν στην ανάρρηση του Mπράουν στον πρωθυπουργικό θώκο, αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι ίσως το δυνατό σημείο του -η σταθερή οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας οκταετίας- αποδειχτεί η Aχίλλειος πτέρνα του.

O ίδιος προειδοποίησε ότι οι φετινοί ρυθμοί ανάπτυξης ενδεχομένως είναι μικρότεροι των προβλέψεων του 3%-3,5%, εξέλιξη που ενδεχομένως υποχρεώσει τον Μπράουν να προβεί σε αντιλαϊκά οικονομικά μέτρα.

Παρελθόν...

Ο Τόνι Μπλερ αξίζει τα εύσημα όχι μόνο επειδή κέρδισε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά επειδή ηγήθηκε των Eρ-γατικών για περισσότερο από μία 10ετία.


...και μέλλον

Οι επόμενες εκλογές πρέπει και θα είναι ανάμεσα στο νέο, ανανεωμένο, Eργατικό Kόμμα και ένα Συντηρητικό Kόμμα, ανίκανο για ανανέωση, τόνισε ο Γκόρντον Mπράουν.