You are here

Η Μέρκελ κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να σταματήσει τον πόλεμο στη Συρία

17/10/2019 12:39

Από το βήμα του γερμανικού Κοινοβουλίου, η Καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε για ακόμη μια φορά σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να τερματίσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Τόνισε πως μόνο διπλωματική λύση μπορεί να υπάρξει.

Η Άγκελα Μέρκελ ανέφερε πως τα πρόσφατα γεγονότα ενίσχυσαν τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, κάτι που όπως είπε «πρέπει να δούμε προσεκτικά».

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος έπλεξε εκ νέου το εγκώμιο της Τουρκίας, για τη «συμβολή της είπε» στο προσφυγικό (…) ένα θέμα για το οποίο εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ντρεπόμαστε».

Σημείωσε πως πρέπει να συνεχισθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς «μια ακύρωση της θα είναι σε βάρος των ασθενέστερων».

Η Καγκελάριος δέχθηκε σφοδρή αντίδραση από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησαν ότι «εκβιάζεται από τον Ερντογάν με όπλο το προσφυγικό», ζήτησαν σκληρότερα μέτρα εναντίον της Τουρκίας και της άσκησαν κριτική για το ότι δεν υπερασπίσθηκε τον Υπουργό Εξωτερικών της Χάικο Μαας, όταν αυτός χθες δέχθηκε φραστική επίθεση από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Εξάλλου σήμερα επίσημα στοιχεία που έδωσε το γερμανικό Υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνουν πως το πρώτο οκτάμηνο του 2019 η Γερμανία πραγματοποίησε ρεκόρ εξαγωγής οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών αυτών αφορά την συμπαραγωγή με την Τουρκία των υποβρυχίων U214, ένα τύπο υποβρυχίων νέας γενιάς για το οποίο κόμματα της γερμανικής αντιπολίτευσης έχουν κατηγορήσει τη γερμανική κυβέρνηση ότι κυρίως στρέφονται εναντίον της Ελλάδας και μπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Η κατασκευή των υποβρυχίων αυτών δεν συμπεριλαμβάνεται στο εμπάργκο πώλησης οπλιτικών συστημάτων που εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες η Γερμανία και αφορά την Τουρκία.

Το εμπάργκο αφορά οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία.

ΚΥΠΕ