You are here

Η μετανάστευση στο επίκεντρο της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο

02/07/2018 06:56

Η συζήτηση για τη μετανάστευση και το άσυλο στην ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσει αυτή την εβδομάδα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται στο Στρασβούργο, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα, που ανέδειξε τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κρατών μελών.
 
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο ημερήσιας διάταξης, το θέμα θα συζητηθεί αύριο, Τρίτη, στην παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ και του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τους Ευρωβουλευτές να αξιολογούν την πρόοδο των ηγετών της ΕΕ.
 
Το ζήτημα της μετανάστευσης συγκαταλέγεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τις οποίες θα παρουσιάσει νωρίτερα την ίδια ημέρα ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς. Θα προηγηθεί ο απολογισμός της απερχόμενης Προεδρίας από τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
 
Μετά την περιπέτεια του πλοίου Aquarius, Lifeline και άλλων παρόμοιων σκαφών ΜΚΟ που διασώζουν μετανάστες, συναφές είναι και το σχέδιο ψηφίσματος που θα συζητηθεί στην ολομέλεια την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι η παροχή βοήθειας για ανθρωπιστικούς λόγους δεν θα πρέπει να θεωρείται έγκλημα. 
 
Με αυτό ζητείται από τα κράτη μέλη να θεσπιστούν εξαιρέσεις στην υφιστάμενη νομοθεσία, ώστε να αποφεύγονται οι ποινικές διώξεις σε ανθρώπους και ΜΚΟ που παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.
 
Σχετικό με την ασφάλεια των συνόρων της Ένωσης είναι και το νέο σύστημα εξέτασης ταξιδιωτών που δεν χρειάζονται βίζα, το οποίο θα συζητήσουν την Τετάρτη οι Ευρωβουλευτές.
 
Οι υπήκοοι μη Ευρωπαϊκών χωρών που δεν υποχρεούνται να διαθέτουν βίζα θα πρέπει να λάβουν άδεια προτού ταξιδέψουν εντός της ΕΕ. Πρόκειται για το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Άδειας Ταξιδίου (ETIAS), το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται σε εφαρμογή το 2021 και θα ισχύσει για τους υπηκόους από 60 και πλέον χώρες και περιοχές.
 
Ακόμη, πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση της πληρωμής των μισθών σε 5.000 και πλέον εκπαιδευτικούς που διδάσκουν 300.000 και πλέον παιδιά πρόσφυγες στην Τουρκία θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, στο πλαίσιο του Μηχανισμού για τους πρόσφυγες.
 
Κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας, σήμερα το απόγευμα, οι Ευρωβουλευτές αναμένεται εξάλλου να συζητήσουν το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την τόνωση της καινοτομίας στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. 
 
Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), με προϋπολογισμό ύψους €500 εκ. για την περίοδο 2019-2020. Μεταξύ άλλων, στόχος είναι να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης νέων και αναβαθμισμένων προϊόντων και τεχνολογιών, προκειμένου να καταστεί η ΕΕ πιο ανεξάρτητη.
 
Στην ολομέλεια, στο Στρασβούργο θα συζητηθεί επίσης η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, στην παρουσία του Πρόεδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο, ενώ ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, θα είναι ο όγδοος Ευρωπαίος ηγέτης που θα συζητήσει το μέλλον της Ευρώπης με τους Ευρωβουλευτές και τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τέλος, σε πανηγυρική συνεδρίαση την Τετάρτη, την Ολομέλεια θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ανγκόλα, João Lourenço.

ΚΥΠΕ