You are here

Η νέα Κυβέρνηση Ολλανδίας αναμένεται να χαλαρώσει το lockdown

14/01/2022 17:14

Η νέα Κυβέρνηση του Ολλανδού Πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, αναμένεται να προχωρήσει σε χαλάρωση των μέτρων του lockdown για την COVID-19 που ισχύουν εδώ και ένα μήνα καθώς ολοένα και λιγότεροι πολίτες τάσσονται υπέρ αυτών παρά τις πιέσεις στα νοσοκομεία και τους αριθμούς-ρεκόρ των νέων μολύνσεων.

Σύμφωνα με το εθνικό δίκτυο NOS, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές, θα επιτραπεί να ξανανοίξουν τα περισσότερα καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια. Τα εστιατόρια αναμένεται να παραμείνουν κλειστά και να προσφέρουν μόνο υπηρεσίες takeaway. Ο Ρούτε, που οποίου το υπουργικό συμβούλιο ανέλαβε καθήκοντα τη Δευτέρα, αναμένεται να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στον ολλανδικό λαό στις 20.00 ώρα Ελλάδας.

Η υπηρεσιακή του κυβέρνηση επέβαλε το lockdown στα μέσα Δεκεμβρίου καθώς το κύμα του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα είχε ως αποτέλεσμα οι υγειονομικές μονάδες να αναβάλουν την αντιμετώπιση μη έκτακτων περιστατικών και ενώ φάνηκε ότι τα αυξανόμενα κρούσματα Ομικρον θα υπερφόρτωναν το υγειονομικό σύστημα.

Οι μολύνσεις συνέχισαν να αυξάνονται παρά το lockdown, το οποίο προέβλεπε την απαγόρευση όλων των δημόσιων συναθροίσεων, με αριθμό ρεκόρ άνω των 200.000 κρουσμάτων στην εβδομάδα έως τις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM). Ωστόσο οι νοσηλείες μειώθηκαν οριακά. Δημοσκόπηση της Hart van Nederland που δημοσιεύθηκε σήμερα έδειξε ότι το 89% των πολιτών τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και η πλειονότητα υπέρ της επαναλειτουργίας των εστιατορίων και των χώρων πολιτισμού.

Πάνω από το 86% των ενηλίκων στην Ολλανδία είναι πλήρως εμβολιασμένο και σχεδόν το 50% έχει λάβει ενισχυτική δόση. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται σήμερα, ο νέος Υπουργός Υγείας, Ερνστ Κάουπερς, αναμένεται να μειώσει την περίοδο υποχρεωτικής καραντίνας για κάποιον που έχει εκτεθεί στον ιό αλλά δεν έχει μολυνθεί.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης άνοιξαν στις 10 Ιανουαρίου ύστερα από χειμερινές διακοπές που ήταν μεγαλύτερες σε διάρκεια από τον αρχικό προγραμματισμό, αλλά οι τάξεις συχνά κλείνουν όταν μαθητές ή καθηγητές έχουν εκτεθεί στον ιό. Ο Κάουπερς ίσως να ζητήσει επίσης να επεκταθεί η χρήση της μάσκας. Η συμμόρφωση με τους κανόνες, όπως η χρήση τους σε σούπερ μάρκετ, είναι πλημμελής.