You are here

Η Ντόρα Μπακογιάννη υποψήφια για τη θέση του ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης

11/01/2019 14:18

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη είναι μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων που προτάθηκαν για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Η εκλογή θα γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο ενώ η θητεία του διαδόχου του νυν ΓΓ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, αρχίζει την 1η Οκτωβρίου.
 
Κατά τη λήξη της προθεσμίας σήμερα, Παρασκευή, πέραν της Ελλάδας, υποψηφιότητες υπέβαλαν επίσης το Βέλγιο, η Λιθουανία και η Κροατία.
 
Όπως ανακοίνωσε το ΣτΕ, υποψήφιοι είναι επίσης ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Άμυνας Ντιντιέ Ρέιντερς, καθώς και ο πρώην Πρωθυπουργός και βουλευτής της Λιθουανίας Άντριους Κουμπίλιους. Υποψήφια είναι και η Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός, Υπουργός Εξωτερικών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κροατίας.
 
Η Επιτροπή Υπουργών θα κάνει συνεντεύξεις με τους τέσσερις υποψήφιους ξεχωριστά τον Μάρτιο του 2019 και θα αποφασίσει τον καταρτισμό μιας τελικής λίστας υποψηφίων, η οποία θα σταλεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). Ακολούθως η Συνέλευση θα προχωρήσει στην εκλογή του ΓΓ, που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο του 2019, ενώ η θητεία του επόμενου ΓΓ αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2019.

ΚΥΠΕ