You are here

Η Ουγγαρία βάζει πρόστιμο στη Ryanair

08/08/2022 15:33

Η Ουγγαρία επέβαλε πρόστιμο στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία Ryanair τη Δευτέρα επειδή μετακύλισε στους πελάτες το κόστος του ειδικού φόρου που επέβαλε η Βουδαπέστη σε ορισμένες εταιρείες ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Στην ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους επιβλήθηκε πρόστιμο 300 εκατομμυρίων φιορίντων (780.000 δολάρια) λόγω «παραβίασης του νόμου, καθώς η αεροπορική εταιρεία παραπλάνησε τους καταναλωτές μέσω αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών», έγραψε στο Facebook η Υπουργός Δικαιοσύνης Judit Varga.

Η Varga είπε ότι ήθελε να «προστατέψει τον ουγγρικό λαό» από το αυξανόμενο κόστος ζωής εν μέσω υψηλού πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν επέβαλε τον έκτακτο φόρο σε ορισμένες εταιρείες για να χρηματοδοτήσει την πολιτική του να βάλει ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο φόρος έχει προσθέσει μεταξύ 10 και 25 ευρώ (10,2 και 25,5 $) ανά εισιτήριο από την 1η Ιουλίου. Η Ryanair έχει μετακυλίσει το κόστος στους πελάτες της.

Η Ryanair ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τις ουγγρικές αρχές, αλλά ότι θα ασκήσει αμέσως έφεση για «οποιοδήποτε αβάσιμο πρόστιμο».

Ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να ορίζουν τις τιμές των εισιτηρίων χωρίς καμία παρέμβαση από τις εθνικές κυβερνήσεις και θα προσφύγουν στα δικαστήρια της ΕΕ εάν χρειαστεί.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο' Λίρι, χαρακτήρισε τον φόρο ως «ηλίθιο» και «ληστρικό», λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε «δραματική» πτώση της εναέριας κυκλοφορίας στην Ουγγαρία.