You are here

Η πιθανή ανατίμηση του γιουάν ανησυχεί την ΕΚΤ

18/09/2003 08:17
Οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων κεντρικών τραπεζών με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη πίεση των ΗΠΑ προς το Πεκίνο για την αποσύνδεση του κινεζικού νομίσματος (γιουάν) από το δολάριο.

Τα δυο νομίσματα είναι συνδεδεμένα με ισοτιμία 8,3 γιουάν ανά δολάριο και μετά την πρόσφατη διολίσθηση του τελευταίου, το γιουάν κατέστη ακόμα φθηνότερο καθιστώντας με τεχνητό τρόπο τα κινέζικα προϊόντα πιο ανταγωνιστικά. Η Ουάσιγκτον ζητά την αποσύνδεση των δυο νομισμάτων προκειμένου να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη ανατίμηση του γιουάν, ώστε να μετριαστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα των εξαγωγών της Κίνας έναντι των άλλων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας και κυρίως της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, κύριο μέλημα της Ουάσιγκτον είναι να αναχαιτίσει τις κινεζικές εξαγωγές που βαραίνουν σημαντικά στο διαρκώς διογκούμενο έλλειμμα στο εμπορικό της ισοζύγιο.

Αυτή ακριβώς η προσέγγιση της Ουάσιγκτον, όμως, προκαλεί «ρίγος» στις Βρυξέλες, καθώς μια πιθανή συναλλαγματική αναταραχή μετά από μια ενδεχόμενη ανατίμηση του γιουάν απειλεί την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Οι ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι τυχόν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος θα προκαλέσουν νέο κύμα τοποθετήσεων στο κοινό νόμισμα, στέλλοντας και πάλι το ευρώ στα ύψη. Το πολύ ισχυρό ευρώ, όμως, αποτελεί υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων και επομένως τους ρυθμούς ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν, που τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντόιζενμπεργκ αλλά και ο Ερνστ Βέλτεκε, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, συνέστησαν δημοσίως και σήμερα προσοχή αναφορικά με τις ισοτιμίες του γιουάν.