You are here

Η πλειοψηφία Γερμανών βλέπει επικριτικά τη σχέση με Κίνα

04/11/2022 17:54

Το 49% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Γερμανία θα πρέπει να μειώσει την οικονομική της συνεργασία με την Κίνα, σύμφωνα με την τρέχουσα δημοσκόπηση DeutschlandTrend, του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD. Η δημοσκόπηση δημοσιοποιείται, καθώς ο Καγκελάριος Σολτς βρίσκεται σήμερα σε μονοήμερη επίσκεψη στη χώρα.

Σύμφωνα με αυτή, το 34% θα ήθελε να συνεχιστεί η συνεργασία στον υπάρχοντα βαθμό, ενώ το 10% θα επιθυμούσε τη διεύρυνσή της. Μια σαφής πλειοψηφία του 87%, ζητά από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα γίνει οικονομικά πιο ανεξάρτητη από μη δημοκρατικές χώρες.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έδωσε την συγκατάθεσή της για την ανάληψη από την COSCO του 24,9% ενός τερματικού σταθμού στο λιμάνι του Αμβούργου.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Καγκελάριος έλαβε μία απόφαση που η πλειονότητα των πολιτών αντιμετωπίζει επικριτικά: Τα 2/3 των ερωτηθέντων (69%) θεωρούν αυτή την απόφαση λανθασμένη. Αντίθετα, το 20% συμφωνεί.

Με αφορμή το ταξίδι του Καγκελαρίου, εκφράστηκε έντονη κριτική από οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την καταπίεση των Ουιγούρων, την καταστολή στο Χονγκ Κονγκ και τις απειλητικές χειρονομίες προς την Ταϊβάν. Σε αυτό το πλαίσιο, μόνο το 22% συμφωνεί με τη δήλωση: «Η εκπροσώπηση των οικονομικών συμφερόντων της Γερμανίας είναι πιο σημαντική από την επιτόπου μάχη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το 68% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη δήλωση.

Στο ερώτημα, κατά πόσον η Κίνα αποτελεί αυτή τη στιγμή απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, το 19% απαντά «σε κάθε περίπτωση» και το 44% «μάλλον ναι». Το 30% είπε «μάλλον όχι» ή «σίγουρα όχι». 

Επισημαίνεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου η ίδια ερώτηση τέθηκε σε σχέση με τη Ρωσία. Τότε, το 56% των ερωτηθέντων είχε υποστηρίξει ότι η Ρωσία απειλεί «σε κάθε περίπτωση» την παγκόσμια Ασφάλεια και το 30% είχε απαντήσει «μάλλον ναι», συνολικά το 86%. Μόνο το 12% είχε απαντήσει «μάλλον όχι» ή «σίγουρα όχι».

Την ίδια στιγμή, μόνο το 9% θεωρεί αυτήν την περίοδο την Κίνα ως έναν εταίρο, τον οποίο μπορεί να εμπιστευτεί η Γερμανία (αμετάβλητη τιμή σε σύγκριση με το Μάρτιο). Από την άλλη πλευρά, το 10% θεωρεί αξιόπιστο εταίρο για τη Γερμανία τη Ρωσία (+4%). Σχεδόν οι μισοί (47%), έχουν την ίδια γνώμη για την Ουκρανία (-16%).

Το 55% θεωρεί τις ΗΠΑ αξιόπιστο εταίρο (-5%), το 60% το Ηνωμένο Βασίλειο (+14% έναντι του ποσοστού του Ιανουαρίου) και το 84% τη Γαλλία (+3%).

Οι Γερμανοί αντιμετωπίζουν με αυξανόμενη ανησυχία τις αισθητές ως αποτέλεσμα του πολέμου, αυξήσεις των τιμών. Το 66% ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ ότι οι τιμές θα αυξηθούν τόσο, ώστε δεν θα είναι σε θέση πλέον να πληρώνει τους λογαριασμούς του (+9% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο). Αντίθετα, η ανησυχία για την πανδημία του κορωνοϊού είναι περιορισμένη σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα: Λίγο λιγότεροι από τον έναν στους τρεις (31%), ανησυχούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στη Γερμανία θα αυξηθεί απότομα και πάλι τις επόμενες εβδομάδες (-11% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021).

Ωστόσο, εντονότερη είναι η ανησυχία ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης: Το 61% δηλώνει ότι ανησυχεί για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Τον Μάρτιο, το 69% είχε την ίδια άποψη. Επίσης, έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο η ανησυχία ότι πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες θα μεταναστεύσουν στη Γερμανία. Για το 53% των ερωτηθέντων, αυτή η ανησυχία είναι επί του παρόντος πολύ υψηλή ή υψηλή (+11% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2021).

Το 41% θεωρεί τις αποστολές γερμανικών όπλων στην Ουκρανία επαρκείς. Για το 30% των ερωτηθέντων, οι γερμανικές παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερες του αναγκαίου, ενώ για το 21% είναι ανεπαρκείς. Οι Γερμανοί διαφωνούν και στην αξιολόγηση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Για το 37% δεν είναι αρκετές, για το 31% είναι όσες πρέπει και για το 23% είναι υπερβολικές.