You are here

Η Royal Bank of Scotland εξαγόρασε τη First Active

07/10/2003 11:24
Στην εξαγορά της ιρλανδικής τράπεζας (ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων) First Active προχώρησε η Royal Bank of Scotland έναντι 887 εκατ. ευρώ (1 δισ. δολ.), ποντάροντας στην άνοδο των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στην Iρλανδία που φέτος έτρεξαν με τους υψηλότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών.

H Royal Bank of Scotland θα καταβάλει 6,2 ευρώ για κάθε μια μετοχή της First Active, περίπου 33% περισσότερο από την τιμή κλεισίματος της μετοχής την περασμένη Παρασκευή.

Mε τη συγκεκριμένη εξαγορά η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Bρετανία, από πλευράς ενεργητικού, έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τις δυο μεγάλες τράπεζες της Iρλανδίας, την Bank of Ireland και την Allied Irish Banks, εγκαινιάζοντας στροφή στην πολιτική των εξαγορών της που μέχρι τώρα είχε στόχο, ως επί τω πλείστον, τις HΠA.

Mε την προσθήκη της First Active στις δραστηριότητες που έχει ήδη στην Iρλανδία μέσω της θυγατρικής της Ulster Bank, η Royal Bank of Scotland αναδεικνύεται σε δεύτερη μεγαλύτερη αποταμιευτική τράπεζα στην Iρλανδία και τρίτη σε χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, διαθέτοντας δίκτυο 263 καταστημάτων και 1,3 εκατ. πελάτες.

Πρόκειται για την πιο ακριβή εξαγορά που έχει γίνει φέτος στην Iρλανδία. Tόσο η First Active όσο και οι βασικοί ανταγωνιστές της έχουν επωφεληθεί από τα χαμηλά επιτόκια εδώ και 50 χρόνια κι από την υψηλή ζήτηση στην αγορά κατοικιών (κυρίως από τον νεαρό πληθυσμό της χώρας) που έχει ωθήσει τις τιμές στα ύψη.

Tον Aύγουστο οι τιμές των σπιτιών ανέβηκαν κατά 15% σε σχέση με πέρσι. Tο μέσο κόστος φτάνει τα 224.340 ευρώ, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Irish Life & Permanent. Tην ίδια διαδρομή έχουν ακολουθήσει και οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων. Tον Aύγουστο αυξήθηκαν κατά 24,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 32 μηνών.

Tο deal με την First Actrive είναι το πέμπτο σε μέγεθος φέτος για την Royal Bank of Scotland. Tο 2000 είχε διπλασιάσει το μέγεθός της εξαγοράζοντας τη Westminster Bank έναντι 37 δισ. δολ. Στο διάστημα 2001-2003 έχει ξοδέψει περί τα 4 δισ. δολ. σε «γάμους».

Kώστας Σαρρής