You are here

Η S&P προειδοποιεί με υποβάθμιση την Πορτογαλία

01/12/2010 11:30
Η Standard & Poor's προειδοποίησε αργά την Τρίτη ότι ίσως μειώσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας ή εάν συμμετέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι σε πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους.

Η απόφαση για το αν θα υποβαθμιστεί η αξιολόγηση Α-minus της Πορτογαλίας θα ληφθεί το επόμενο τρίμηνο, είπε η S&P.

H Λισσαβόνα δέχεται έντονες πιέσεις από τους επενδυτές για να αποδείξει ότι δεν θα έχει την τύχη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζοζέ Σόκρατες κατέθεσε προϋπολογισμό λιτότητας με αύξηση των φόρων και μείωση των μισθών του δημοσίου τομέα.

Αλλά η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμα αρκετά διαρθρωτικά μέτρα για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα έτσι ώστε να αντισταθμιστεί η αντιαναπτυξιακή επίδραση των δημοσιονομικών περικοπών, είπε η S&P προβλέποντας ύφεση τουλάχιστον 2% για το 2011.

Η S&P εξέφρασε επίσης έντονες ανησυχίες για τις κυοφορούμενες αλλαγές στους κανόνες της ΕΕ που ενδέχεται να βάλουν τους ιδιώτες ομολογιούχους σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση αναδιάρθρωσης χρέους.

«Εάν η Πορτογαλία προσφύγει σε πρόγραμμα στήριξης από το εξωτερικό και αν πιστέψουμε ότι οι απαιτήσεις των ιδιωτών δανειστών θα έπονται των δημοσίων δανειστών, ή αν επιδεινωθούν περαιτέρω οι αναπτυξιακές ή οι δημοσιονομικές προοπτικές της Πορτογαλίας, μπορεί να μειώσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμη αξιολόγηση».