You are here

Η Τζο Σουίνσον νέα ηγέτιδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία

22/07/2019 21:07

Η 39χρονη Τζο Σουίνσον εξελέγη ηγέτιδα του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, κερδίζοντας με περίπου 20.000 ψήφους διαφορά (63,1% των ψήφων) τον σερ Εντ Ντέιβι στην κούρσα διαδοχής του παραιτηθέντος σερ Βινς Κέιμπλ.

Η κ. Σουίνσον, που γεννήθηκε στη Γλασκώβη, εκπροσωπεί στη Βουλή των Κοινοτήτων την περιφέρεια του Ανατολικού Ντανμπάτονσιρ στη νοτιοδυτική Σκωτία.

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της νεοσύστατης τότε περιφέρειας το 2005, σε ηλικία 25 ετών. Έχασε την έδρα προσωρινά το 2015 για να την ανακτήσει στις εκλογές του 2017.

Η Σουίνσον ηγείται πλέον ενός κόμματος που αναγεννήθηκε το τελευταίο διάστημα τασσόμενο ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος.

Με κεντρικό άξονα πολιτικής το Remain, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κατετάγησαν δεύτεροι στις πρόσφατες ευρωεκλογές πίσω από το Κόμμα του Brexit και πάνω από το Εργατικό και το Συντηρητικό Κόμμα.

Κέρδισαν επίσης εκατοντάδες έδρες δημοτικών συμβούλων και δήμους στις τοπικές εκλογές του Μαΐου.

Σε όλες τις νεότερες δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου σε βουλευτικές εκλογές βρίσκονται πολύ κοντά στα υπόλοιπα τρία κόμματα.