You are here

Ήχησαν οι καμπάνες χθες βράδυ στη Γαλλία

18/04/2019 12:39

Οι καμπάνες των καθεδρικών ναών ήχησαν στη Γαλλία χθες βράδυ, την ίδια ώρα που την Δευτέρα η πυρκαγιά κατέστρεψε τον ιστορικό ναό της Παναγίας των Παρισίων.

«Ο αγαπημένος μας καθεδρικός ναός θα ξαναγεννηθεί, θα αναστηθεί και πάλι», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού Μισέλ Όπετιτ χθες στη διάρκεια εσπερινού στην εκκλησία του Saint-Sulpice στην παρουσία της πρώτης κυρίας της χώρας Μπριζίτ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι το διεθνής διαγωνισμός για την ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου τμήματος του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, θα καθορίσει κατά πόσον το μνημείο αυτό θα αποκτήσει ξανά νέο βέλος, το οποίο κάηκε από τις πύρινες γλώσσες τη Δευτέρα. Εάν αποφασιστεί αυτό, τότε τίθεται θέμα κατά πόσον θα είναι όμοιο με το παλιό ή όχι.

Εν τω μεταξύ, οι 50 ανακριτές συνεχίζουν το έργο τους για τα αίτια της καταστροφής.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός είπε ότι η ανοικοδόμηση του ναού θα είναι τεράστια πρόκληση αλλά και ιστορική ευθύνη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι τα έργα αποκατάστασης θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε πέντε χρόνια, την ώρα που ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει και δεκαετίες.

Γάλλοι δισεκατομμυριούχοι και μεγάλες εταιρείες έδωσαν δεσμεύσεις ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ ως οικονομική ενίσχυση του έργου ανοικοδόμησης. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από πολιτικούς της Αριστεράς, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι πλούσιοι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην πληρωμή των φόρων τους και στην βοήθεια των φτωχών.

ΚΥΠΕ