You are here

Ικανοποίησαν οι πωλήσεις της ΒΜW το 2003

28/01/2004 12:11
Του Κων. Ρομποτή

Ευθυγραμμίστηκαν με τις προσδοκίες της αγοράς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΒΜW για τις πωλήσεις της το 2003. Παρά το γεγονός ότι τα έσοδά της ήταν μειωμένα σε ετήσια βάση, εξαιτίας της ανοδικής κούρσας του ευρώ, οι επιδόσεις της βαυαρικής αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν καλύτερες από τις προβλεπόμενες. Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα επιτύχει το στόχο που έχει θέσει για την κερδοφορία της, στο σύνολο του περασμένου έτους.

Η εξασθένηση του δολαρίου έναντι του ευρώ κατάφερε πλήγμα στα έσοδα της ΒΜW το 2003, αλλά η μείωση ήταν μικρότερη της αναμενόμενης.

Σε επιστολή προς τους μετόχους της, η ΒΜW ανακοίνωσε ότι πέρυσι τα έσοδα από τις πωλήσεις της, σημείωσαν μείωση κατά 2,1%. Διαμορφώθηκαν στα 41,53 δις ευρώ έναντι 42,4 δις ευρώ το 2002.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η αμερικανική αγορά αυτοκινήτου είναι η μεγαλύτερη απ’ όσες δραστηριοποιείται, με αποτέλεσμα η εταιρεία να είναι ευάλωτη στις διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου.

Εάν δεν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών όμως, τα έσοδα σημείωσαν αύξηση 4%, όπως ανακοίνωσε η ΒΜW.

Mοντελα >>Έχοντας τριπλασιάσει την γκάμα των μοντέλων του από τις αρχές της δεκαετίας του '90, και έχοντας προσθέσει τις φίρμες Μini και Rolls-Royce, ο όμιλος επανέλαβε σήμερα ότι αναμένει να πωλήσει συνολικά, το 2004, περισσότερα οχήματα από τα 1,1 εκατομμύρια που πώλησε πέρυσι.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΒΜW Χέλμουτ Πάνκε επισήμανε στους μετόχους της εταιρείας ότι τα κέρδη του ομίλου για το 2003 θα διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2002.

Τα προ φόρων κέρδη της ΒΜW ανήλθαν το 2002 σε 3,3 δις ευρώ. Ο γερμανικός όμιλος, του οποίου η κερδοφορία επλήγη στο πρώτο εξάμηνο πέρυσι λόγω κόστους ανάπτυξης νέων μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης της σειράς 6 κουπέ και του οχήματος ελευθέρου χρόνου Χ3, ανακοίνωσε ότι το 2003 οι κεφαλαιουχικές δαπάνες του αυξήθηκαν κατά 5,2% και ανήλθαν σε 4,25 δισεκατομμύρια ευρώ.