You are here

Ικανοποίηση ΥΠΟΙΚ ΕΕ28 για τον ρόλο ΕΤΕπ στη χρηματοδότηση δράσεων κατά κλιματικής αλλαγής

14/06/2019 14:38

Την ικανοποίησή τους για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας στην υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, φιλόδοξων σχεδίων για την ενίσχυση του αντίκτυπου της χρηματοδότησης της ενέργειας και την απελευθέρωση των μετασχηματιστικών δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων σε όλο τον κόσμο, αλλά και την αποφασιστικότητα της ΕΤΕ να καταβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των επιπτώσεων ενός μεταβαλλόμενου κλίματος, εξέφρασαν οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ κατά την ετήσια συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ στο Λουξεμβούργο.

Το Συμβούλιο των Διοικητών συζήτησε τις εξελίξεις κατά το παρελθόν έτος, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για την Brexit, των επενδυτικών προτεραιοτήτων και της συνεργασίας με εθνικούς και διεθνείς εταίρους. Οι Υπουργοί τόνισαν την επιτυχία του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη και χαιρέτισαν τις προετοιμασίες για την InvestEU.

Το Συμβούλιο των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων απαρτίζεται από τους 28 Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Της σημερινής συνάντησης προέδρευσε ο Ρουμάνος Υπουργός Οικονομικών Eugen Teodorovici.

Πριν από τη συνάντηση, οι Υπουργοί ενέκριναν τους εξελεγμένους λογαριασμούς της ΕΤΕπ που περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση του Ομίλου ΕΤΕπ συνολικού ύψους 64,19 δισ. Ευρώ που υπογράφηκε το 2018.

Η σύνοδος ενέκρινε επίσης προτάσεις για νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ, διορισμούς στην ελεγκτική επιτροπή της ΕΤΕπ και συμφώνησε ότι για τους επόμενους 12 μήνες θα προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ από τον Andrej Bertoncelj, Υπουργό Οικονομικών της Δημοκρατίας της Σλοβενίας.

"Είμαστε κορυφαίοι πάροχοι χρηματοδότησης της δράσης για το κλίμα. Και σκοπεύουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα στο μέλλον.  Στις εκλογές του περασμένου μήνα, οι Ευρωπαίοι ζήτησαν πιο φιλόδοξη στήριξη για τη μετάβαση στην ενέργεια και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δήλωσε σαφώς ότι, με την υποστήριξη των μελών μας, σκοπεύουμε να επενδύσουμε περισσότερο σε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε και να διασφαλίσουμε ότι οι εκτιμήσεις για το κλίμα οδηγούν ό, τι κάνουμε", δήλωσε ο Werner Hoyer, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

"Με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή ευγνωμοσύνη μου στον υπουργό Οικονομικών Eugen Teodorovici για την προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕπ κατά το τελευταίο έτος και στους συναδέλφους μου και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον Andrej Bertoncelj για τους επόμενους 12 μήνες", πρόσθεσε ο πρόεδρος Hoyer.

Σε ανάρτησή του σε κοινωνικό δίκτυο, ο Υπουργός Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης έγραψε: Σύνοδος του ΔΣ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ): "η Κύπρος πρώτη σε χρηματοδοτήσεις ανάμεσα σε Κράτη-Μέλη, αναλογικά προς ΑΕΠ (1.01% έναντι 0.35% για ΕΕ),  210εκ. κυρίως προς μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές & ερευνητικές υποδομές -  Έμπρακτη στήριξη ανάπτυξης".

ΚΥΠΕ