You are here

«Ημέρα ελευθερίας» στην Αγγλία

19/07/2021 07:24

Υλοποιείται σήμερα στην Αγγλία το τέταρτο και τελικό βήμα εξόδου από το lockdown κατά του κορωνοϊού, με την άρση όλων των νομικών περιορισμών και υποχρεώσεων, ακόμα και αυτών της χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους ή τήρησης αποστάσεων.

Η λεγόμενη «Ημέρα ελευθερίας» έρχεται, ωστόσο σε μία περίοδο εντεινόμενης ανησυχίας και προειδοποιήσεων από επιστήμονες λόγω των συνεχών μεγάλων αυξήσεων των ημερήσιων κρουσμάτων, που το Σάββατο ξεπέρασαν τις 54 χιλιάδες και την Κυριακή τις 48 χιλιάδες.

Σε κυλιόμενη επταήμερη βάση τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 43%, έχοντας επιστρέψει στα επίπεδα των μέσων του Ιανουαρίου.

Κατά τρόπο οξύμωρο, παράλληλα, η αποκατάσταση των ελευθεριών των Άγγλων βρίσκει τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αρχίζει τη δεκαήμερη απομόνωσή του στην εξοχική κατοικία στο Τσέκερς, έχοντας ειδοποιηθεί από την εφαρμογή του προγράμματος ιχνηλάτησης του NHS ως στενή επαφή του Υπουργού Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, που το Σάββατο γνωστοποίησε ότι διαγνώστηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης για τις στενές επαφές επιβεβαιωμένων φορέων είναι το μοναδικό νομικά δεσμευτικό μέτρο που διατηρείται σε ισχύ και θα καταργηθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους και τους ανήλικους.

Η απομόνωση του Πρωθυπουργού ενισχύει τις φωνές εκείνων που λένε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα εξελίσσεται σε «φάρσα», καθώς μόνο την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου πάνω από 530.000 πολίτες που είχαν έρθει σε επαφή με φορέα υποχρεώθηκαν σε απομόνωση, αφήνοντας τεράστια κενά σε έμψυχο δυναμικό σε πολλές επιχειρήσεις και τομείς της οικονομίας.

Ωστόσο, τη μεγαλύτερη ανησυχία προξενεί η επιμονή στην άρση των περιορισμών εν μέσω νέου κύματος της πανδημίας. Ο γνωστός καθηγητής του Imperial College Νιλ Φέργκιουσον δήλωσε την Κυριακή ότι τα 100.000 κρούσματα σε μία ημέρα το επόμενο διάστημα μοιάζουν «αναπόφευκτα» και ότι το ερώτημα είναι αν θα μιλάμε για διπλάσια από αυτά κρούσματα, δηλαδή έως και 200.000 σε ένα 24ωρο.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι η κορύφωση του τρέχοντος νέου κύματος της πανδημίας, που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην παραλλαγή Δέλτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα έρθει κάποια στιγμή από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Πολλοί είναι επίσης οι επιστήμονες, τόσο στη Βρετανία όσο και στο εξωτερικό, που έχουν προειδοποιήσει ότι η αναμενόμενη περαιτέρω διασπορά του ιού μετά από την άρση των μέτρων ευνοεί την εμφάνιση μιας νέας, πιο ανθεκτικής στα εμβόλια παραλλαγής.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον, ωστόσο, επέμεινε και την Κυριακή ότι αν τα μέτρα δεν αρθούν τώρα, με την πρόσθετη ασπίδα των εμβολίων, τότε θα υπήρχε κίνδυνος κορύφωσης του νέου κύματος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, σε μια πιο δύσκολη περίοδο για το σύστημα υγείας NHS.

Και οι νοσηλείες το τελευταίο επταήμερο έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 40%, αν και σε απόλυτους αριθμούς οι νοσηλευόμενοι, περίπου 4.000 αυτή η στιγμή, αντιστοιχούν στο 1/10 των νοσηλευόμενων στα μέσα Ιανουαρίου, όταν η χώρα μετρούσε ξανά γύρω στα 50.000 κρούσματα. Αντίστοιχα συγκριτικά χαμηλός είναι και ο αριθμός των θανάτων που καταγράφονται κάθε μέρα, συγκεκριμένα 25 την Κυριακή έναντι 1.200-1.800 σε καθημερινή βάση στα μέσα Ιανουαρίου.

Για το λόγο αυτό, σε μήνυμά του αργά την Κυριακή ο Μπόρις Τζόνσον κατέστησε την «ενίσχυση της εμβολιαστικής άμυνας» πρωταρχικό στόχο ενός «σχεδίου πέντε σημείων» για «να ζει η χώρα με την Covid».

Πλέον η δεύτερη δόση θα προσφέρεται σε όλους τους ενήλικες οκτώ εβδομάδες μετά από την πρώτη και όχι μετά από 12 εβδομάδες όπως ίσχυε, τουλάχιστον για τους πιο νεαρούς, με τον κ. Τζόνσον να τονίζει πως «το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει αποδυναμώσει σημαντικά τη σύνδεση μεταξύ λοίμωξης και νοσηλείας ή θανάτου».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε επίσης την «προσωπική ευθύνη» που πρέπει να επιδεικνύουν στο εξής όλοι, υπερασπίστηκε τη διατήρηση της υποχρέωσης απομόνωσης για επαφές κρουσμάτων, είπε ότι θα διατηρηθούν τα μέτρα στα σύνορα για εισερχόμενους από το εξωτερικό και σημείωσε πως η εκ νέου επιβολή περιορισμών θα αποφεύγεται «αν είναι δυνατό», υποβαθμίζοντας τη μέχρι πρότινος ρητορική περί «μη αναστρέψιμης» εξόδου από το lockdown.

Σημειώνεται πως από σήμερα επίσης αίρεται η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης κατ’ οίκον για τους πλήρως εμβολιασμένους και τους ανήλικους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που επιστρέφουν από χώρες της πορτοκαλί ταξιδιωτικής λίστας, με μια εξαίρεση της τελευταίας στιγμής να αφορά τις αφίξεις από την «πορτοκαλί» Γαλλία λόγω της μεγάλης διασποράς της παραλλαγής Βήτα στη χώρα.