You are here

ΙΟΒΕ: Δείκτης οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα, Ευρωζώνη

19/06/2003 14:53
Oριακή βελτίωση παρουσίασε το Μάιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα που διαμορφώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ενώ τον ίδιο μήνα στην Ευρωζώνη ο δείκτης σημείωσε μικρή υποχώρηση.

Αναλυτικότερα, τον Μάιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητος στις 98,3 μονάδες, ενώ υποχώρησε ελαφρώς (0,1 ποσοστιαίες μονάδες) στην Ευρωζώνη.

Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάσθηκε θετικά κυρίως από την βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο.

Αντίθετα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, μετά την άνοδο του Απριλίου, υποχώρησε πάλι τον Μάιο, ενώ μικρή υποχώρηση παρουσίασε και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία.

Παράλληλα, δεν καταγράφεται μεταβολή στον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές.

Όσον αφορά στις επιμέρους χώρες, ο δείκτης βελτιώθηκε στην Πορτογαλία, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ελλάδα και το Βέλγιο. Παρέμεινε αμετάβλητος στη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία και την Φινλανδία, ενώ υποχώρησε στη Δανία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Σουηδία.

Στην Ελλάδα ειδικότερα ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο οποίος τους τελευταίους πέντε μήνες παρουσίαζε σταθερή υποχώρηση, αυξήθηκε από 100,7 σε 100,9 μονάδες.

Η πορεία του γενικού δείκτη στην Ελλάδα επηρεάσθηκε θετικά από τη σχετική ανάκαμψη που παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία. Βελτίωση εξάλλου παρουσίασε και ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στο λιανικό εμπόριο.

Αντίθετα, αρνητική επίπτωση είχε η μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών και του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές. Στις επόμενες παραγράφους παρουσιάζονται αναλυτικά οι εξελίξεις στους επιμέρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.