You are here

Ιρλανδία: Χρειάζονται αξιόπιστες εναλλακτικές του backstop από τους Βρετανούς

30/08/2019 14:26

Η Συμφωνία Αποχώρησης που είχε συναφθεί μεταξύ ΕΕ και Τερέζα Μέι και περιλαμβάνει το λεγόμενο ‘backstop’ για την αποφυγή συνόρων στην Ιρλανδία θα πρέπει να είναι η βάση της συμφωνίας του Brexit, επανέλαβε από το Ελσίνκι ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.

Πρόσθεσε ότι εφόσον ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει να αντικαταστήσει το backstop, θα πρέπει να παρουσιάσει «αξιόπιστες» εναλλακτικές, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα.

«Δεν υπάρχει χώρα που θέλει μια συμφωνία περισσότερο από την Ιρλανδία. Αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να βασίζεται στη Συμφωνία Αποχώρησης και πρέπει να συνάδει με αυτή. Αν υπάρχουν εναλλακτικές για το backstop που κάνουν την ίδια δουλειά, τότε λοιπόν ας τις ακούσουμε. Και αν μπορούμε να βρούμε μια συμφωνία σε αυτή τη βάση, ας γίνει έτσι. Αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστες. Δεν μπορεί απλά να είναι αυτός ο ισχυρισμός ότι πρέπει να αφαιρεθεί το backstop και ότι το πρόβλημα θα λυθεί στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, χωρίς κανέναν αξιόπιστο τρόπο για να το κάνουμε αυτό. Δεν πρόκειται να περάσει κάτι τέτοιο», προειδοποίησε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κόβενι ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς είπε ότι «απλώς δεν είναι αλήθεια», καθώς η βρετανική πλευρά έχει καταθέσει πρακτικές ιδέες για αντικατάσταση του backstop, όπως το συνδυασμό ενός προγράμματος προεγκεκριμένων εμπόρων με τεχνολογικές λύσεις για τον έλεγχο προϊόντων.

ΚΥΠΕ