You are here

Ισχυρή αύξηση εμπιστοσύνης Γερμανών επενδυτών

18/01/2022 21:10

Ισχυρή αύξηση παρουσίασε η εμπιστοσύνη των Γερμανών επενδυτών στην οικονομία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, απομακρύνοντας τις ανησυχίες σε σχέση με τα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Όμικρον».

Το μηνιαίο βαρόμετρο του γερμανικού ινστιτούτου ZEW που μετρά τις οικονομικές προσδοκίες, αυξήθηκε κατά 21,8 μονάδες, στις 51,7, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αρχή του 2022.

Η εκτίμηση των επενδυτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση μειώθηκε και πάλι, κατά 2,8 μονάδες, στο μείον 10,2, αφού η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδέχεται να συρρικνώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
 
Η περίοδος οικονομικής αδυναμίας «θα πρέπει σύντομα να ξεπεραστεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της ZEW, Αχίμ Γουάμπαχ.
 
Οι επενδυτές αναμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη θα «βελτιωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους», είπε ο κ. Γουάμπαχ, αποδίδοντας τις θετικές εκτιμήσεις στις προσδοκίες ότι η «επίπτωση του κορωνοϊού θα μειωθεί» τους επόμενους μήνες.
 
Η γερμανική οικονομία έχει πληγεί από διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα οι οποίες εμπόδισαν τη βιομηχανική παραγωγή και την ανάπτυξη.
 
Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι η οικονομία είχε συρρικνωθεί «μεταξύ 0,5% και 1%» τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021 λόγω των σημείων συμφόρησης και των νέων περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας.