You are here

Το ισχυρό ευρώ πλήττει τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές

23/09/2003 14:50
Η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές της Γηραιάς Ηπείρου που επιμένουν σε ρευστοποιήσεις, ειδικά και μετά τη χθεσινοβραδινή υποχώρηση της Wall Street.

To ευρώ αναρριχήθηκε σήμερα πάνω από τα 1,15 δολάρια έπειτα από πολλές εβδομάδες, ενισχύοντας τη νευρικότητα της αγοράς. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι πλέον ευάλωτες σε συναλλαγματικές αναταράξεις εταιρείες, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές της ημέρας, η γαλλική Αlstom, η μετοχή της οποίας κινείται στο «κόκκινο» παρά την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Παρίσι και Βρυξέλες για το σχέδιο διάσωσής της. Η Alstom αποφεύγει τη χρεοκοπία χάρη στο εν λόγω σχέδιο, όμως, οι επενδυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι για τη δυνατότητα επιβίωσής της μεσοπρόθεσμα.

Το αρνητικό κλίμα, τέλος, επηρεάζει και τη βρετανική κεφαλαιαγορά, η οποία καταγράφει ελαφρές απώλειες. Κόντρα στο ρεύμα ωστόσο κινείται η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Glaxo, μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου που αναμένεται να καθυστερήσει την παρασκευή φθηνών αντιγράφων των φαρμάκων της Glaxo στις ΗΠΑ.