You are here

Ισπανία: Αγωνία πριν από το αίτημα για παροχή βοήθειας

13/09/2012 08:40
Η προοπτική των τοπικών εκλογών, η άρνηση περικοπών στις συντάξεις, ο φόβος της έξωθεν επιτήρησης: Εάν η Ισπανία αντιστέκεται ακόμη, μη ζητώντας οικονομική διάσωση, αυτό οφείλεται σε πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με αναλυτές.

Θεωρητικά, τίποτε δεν εμποδίζει τη Μαδρίτη να καταθέσει επισήμως αίτημα για παροχή οικονομικής βοήθειας, για να επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ κατά το Eurogroup της Κύπρου, αλλά ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

«Δεν ξέρω ακόμη τους όρους και δεν γνωρίζω εάν είναι αναγκαίο να ζητήσει βοήθεια η Ισπανία. Θα δούμε πώς εξελίσσονται τα spreads», δήλωσε χθες μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Σε συνεντεύξεις του σε φινλανδικές εφημερίδες (με αφορμή της επίσκεψης του Φινλανδού πρωθυπουργού Γίρκι Κατάινεν στη Μαδρίτη προχθές), ο κ. Ραχόι είπε ακόμα ότι δεν έχει αντίρρηση το ΔΝΤ να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει ήδη αναλάβει η Ισπανία, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να ζητηθούν νέα μέτρα από τη χώρα. Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά να ζητήσει «πλήρες πρόγραμμα διάσωσης».