You are here

Ισπανία: Μειώνει επιτόκια στεγαστικών δανείων

22/11/2022 16:42

Η Ισπανία θα δράσει για να μειώσει τον οδυνηρό αντίκτυπο του υψηλότερου κόστους δανεισμού στους πιο ευάλωτους κατόχους στεγαστικών δανείων της χώρας, εγκρίνοντας ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, μετά από εβδομάδες συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο πρόκειται την Τρίτη να εγκρίνει κινήσεις που περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων κατά τη διάρκεια μιας πενταετούς περιόδου χάριτος.

Τα μέτρα καθιστούν την Ισπανία μία από τις πρώτες χώρες της ευρωζώνης που αμβλύνει το πλήγμα του αυξανόμενου κόστους στεγαστικών δανείων που οφείλεται στις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων στη μάχη για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό του 10,6%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι στιγμής φέτος. Η Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, επειδή περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων ενυπόθηκων δανείων της έχουν συμβάσεις δανείου μεταβλητού επιτοκίου που συνδέονται με τη νομισματική της πολιτική, αν και γενικά προσαρμόζονται μόνο μία φορά το χρόνο.